Την ώρα που διερχόμαστε μια τεράστια οικονομική κρίση είναι αδιανόητο να θεωρεί κανείς ότι τα έργα για μια δημοτική αρχή είναι οι συντηρήσεις, που μόνο οικονομικό κόστος έχουν, όπως η νέα άσφαλτος σε δρόμους, η επέκταση του δημοτικού φωτισμού, η πλακόστρωση και περιποίηση πεζοδρόμων, ή η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αυτά ανήκουν -πρέπει- στην αυτονόητη διατήρηση των βασικών απαιτήσεων των δημοτών και της σωστής καθημερινής λειτουργίας μιας πόλης.

Ειδικότερα όταν μιλάμε για τη Σκιάθο, μια πόλη φτιαγμένη για να κατοικούν έξι χιλιάδες άνθρωποι, που υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, δημιουργώντας έτσι τεράστια επιβάρυνση σε όλες τις δημόσιες υποδομές, τότε, με σιγουριά πρέπει η φροντίδα των δρόμων και των δημόσιων υποδομών να γίνεται πολύ πιο έγκαιρα, τακτικά, σωστά και κυρίως χωρίς θόρυβο.

Τι είναι όμως δημοτικά έργα; Σήμερα μια δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικεί και να υλοποιεί αυτά που ενισχύουν τις υποδομές του νησιού, όπως, ένα νέο λιμάνι που απαιτείται, η επέκταση του αεροδρομίου που ολοκληρώθηκε, το νέο δίκτυο ύδρευσης και οι νέες γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν (κι ακόμη δε συνδέθηκαν), το κλειστό του μπάσκετ που κατασκευάστηκε, το νέο νοσοκομείο (που δεν μπήκε ακόμα σε λειτουργία), ή ένα νέο σχολείο που πρέπει άμεσα να μελετήσουμε. Έργο με τεράστια σημασία επίσης είναι -ακόμη κι αν κάποιοι δεν το κατανοούν- το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή για τις λειτουργίες του Δήμου, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, που προσφέρουν ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση λειτουργιών και ανθρώπων, αφού φύγαμε πια από την εποχή του «στείλτο με το φαξ…», και ζυγώνουμε ολοταχώς στη στιγμή που ενδεχομένως ο Δήμαρχος θα επικοινωνεί με ολογράμματα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προβλέπει κάποιος τις εξελίξεις, να προγραμματίζει τις ενέργειες και τα έργα ενός Δήμου σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες και να μπει επιτέλους τέλος στο «τι πρόβλημα παρουσιάστηκε σήμερα; κι όσο για τ’ άλλα, έχουμε καιρό…». Για να γίνει αυτό χρειάζονται άνθρωποι που έχουν άμεσες σχέσεις με τα νέα εργαλεία της Διοίκησης, με προγράμματα Πανεπιστημίων, με χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Κρατικούς φορείς και θεσμούς όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου πρέπει να στηρίζεται η διοίκηση του Δήμου Σκιάθου και τώρα και στο μέλλον. Αυτό θα είναι το έργο-στοίχημα της γενιάς μας, απέναντι στη μελλοντική διοίκηση του Δήμου, απέναντι στη βιώσιμη ανάπτυξη της Σκιάθου κι απέναντι στις επόμενες γενιές._

*Ο Λευτέρης Βιολέττας είναι Δημοτικός Σύμβουλος
και πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ