Πριν από λίγες μέρες έγινε η αποκάλυψη του φαντασμαγορικού πλωτού γλυπτού με τίτλο «The London Mastaba», από τον παγκοσμίας φήμης καλλιτέχνη Christo.

Αυτό το καλοκαίρι οι Βρετανοί αλλά και οι επισκέπτες του Λονδίνου, που θα περπατήσουν κατά μήκος της λίμνης Serpentine στο Hyde Park, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ένα πολύχρωμο, γλυπτό σαν πυραμίδα, που επιπλέει πάνω στο νερό. Το «Mastaba» -η λέξη ‘mastaba’ σημαίνει πάγκος στα αραβικά- στην λίμνη Serpentine στο Hyde Park, είναι το πρώτο μεγάλο έργο του πασίγνωστου καλλιτέχνη  σε υπαίθριο χώρο στη Βρετανία.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 3 Απριλίου, αποκαλύφθηκε στο κοινό πριν λίγες μέρες και θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό σε κόκκινες, λευκές, μπλε και μοβ αποχρώσεις αποτελείται από 7,506 βαρέλια τοποθετημένα οριζόντια το ένα πάνω στο άλλο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το project επιπλέει στο Hyde Park του Λονδίνου, στα πλαίσια της έκθεσης της Serpentine Gallery, με τα έργα του Christo και της συζύγου του Jeanne-Claude, η οποία απεβίωσε το 2009.

Το γιγαντιαίο δημόσιο γλυπτό, επιπλέει στο νερό σαν ένα superyacht, με τα επιβλητικά του χρώματα που δίνει μία απολαυστική εμπειρία για τους περαστικούς.

Ζυγίζει 600 τόνους, φτάνει τα 66 πόδια στον αέρα και το μέγεθός του αλλά και η τοποθεσία του παίζουν σημαντικό ρόλο.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι μόνο το έργο τέχνης. Αλλά η συναναστροφή του έργου με το περιβάλλον. Ο συνδυασμός του «Mastaba» με τη γέφυρα, με τα σπίτια, τα δέντρα και όλους τους ανθρώπους που περπατούν γύρω από την οντότητα.» αναφέρει ο 83χρονος καλλιτέχνης.

Ο ίδιος ο Christo αυτοχρηματοδοτεί όλα τα έργα του και μάχεται προσωπικά με τα διοικητικά όργανα, για να λάβει άδεια για τη δημιουργία των έργων. Η απόκτηση των αδειών για το «Mastaba» του Λονδίνου πήρε πάνω από ένα χρόνο.

Ο καλλιτέχνης φημίζεται για την αγάπη του για τα βαρέλια που είναι το βασικό υλικό του τελευταίου του Project και λατρεύει τη δουλειά του για αυτό και δεν έχει πάρει σύνταξη ακόμα.

https://www.instagram.com/explore/tags/serpentinelake/