Στη Σκόπελο η επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, γιορτάστηκε με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης, τη Δοξολογία, την κατάθεση στεφάνων, την παρέλαση, τον Πανηγυρικό. Στο Έλιος, στη Γλώσσα και στη χώρα της Σκοπέλου η συμμετοχή των κατοίκων ήταν σχεδόν καθολική και πρωτοστάτες τα μικρά παιδιά, που απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν Βέμπο, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ντύθηκαν τις τοπικές φορεσιές και παρέλασαν με χάρη, μικρά προσκοπάκια και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Σε όλη αυτή την εικόνα του εορτασμού προστέθηκε και το ενημερωτικό stand του «Φάρου», έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη χώρα Σκοπέλου, όπου τελέστηκε η Δοξολογία για την εθνική επέτειο. Εκεί υπήρχε ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μαζί με το χαρακτηριστικό ροζ κορδελάκι που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της παγκόσμιας καμπάνιας. Τα μέλη του «Φάρου» καρφίτσωναν στο πέτο των γυναικών το ροζ κορδελάκι κατά την είσοδο και την έξοδο από την εκκλησία και διένειμαν και ένα μικρό πακετάκι με φυλλάδια.

Ο «Φάρος Σκοπέλου» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που έχει σαν αποστολή την υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο και από άλλες βαριές και χρόνιες ασθένειες. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα θέματα πρόληψης αλλά δεν μένει εκεί. Ο «Φάρος Σκοπέλου» είναι δίπλα στους ασθενής και τις οικογένειές τους έμπρακτα. Παρέχει δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή, συμβάλλοντας στη μακρά και κοστοβόρα διαδικασία της θεραπείας τους. Παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη στα ζητήματα διαχείρισης συμπτωμάτων της ασθένειας, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ αποτελεί έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας και διασύνδεσης εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και ιδιωτών για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών και των οικογενειών τους. Έρχεται, με λίγα λόγια, να θεραπεύσει τα κενά που αφήνει η Πολιτεία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνειας.

Η ομάδα του «Φάρου» προσφέρει εθελοντικά και άοκνα χρόνο, κόπο και εργασία με ανταμοιβή το ευχαριστώ και το χαμόγελο του ανθρώπου που βρίσκεται σε ανάγκη. Παρατηρώντας τη δράση και τα απτά, καταγεγραμμένα αποτελέσματα των μελών του, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι σε αυτό τον μικρό τόπο υπάρχουν άνθρωποι με τόση ενέργεια και διάθεση για προσφορά. Αυτή η ομάδα, είναι «Φάρος» εθελοντισμού και θέλει τη στήριξη όλων μας. Οι δυνατότητες και οι τρόποι στήριξης περιγράφονται στην ιστοσελίδα www.farosskopelou.gr.

[*] Η Κατερίνα Πατσογιάννη
είναι Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας