Με μόλις δύο αγροτικούς γιατρούς, χωρίς επιμελητή λειτουργεί το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και παρά τη στήριξη σε υλικά από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, τον Δήμο Αλοννήσου αλλά και ιδιώτες, η ανάγκη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού είναι αδήριτη ανάγκη, τόσο για τις ανάγκες των κατοίκων, όσο και για αυτές των επισκεπτών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή τη στιγμή στο Περιφερειακό Ιατρείου Αλοννήσου εργάζονται δύο αγροτικοί ιατροί, δύο νοσηλεύτριες, μία χειρίστρια του ακτινολογικού, που εκτελεί και διοικητικά καθήκοντα, ενώ υπάρχει κι ένας μόνιμος οδηγός ασθενοφόρου.
Εκείνο που επισημαίνουν οι κάτοικοι του νησιού είναι πως το Περιφερειακό ιατρείο καλύπτει όλο το νησί, όμως μόνο με αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι υπερβαίνουν εαυτό και το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει, η καθημερινότητα είναι δύσκολη.

Τονίζουν ότι η έλευση επιμελητών, ειδικευμένων δηλαδή γιατρών, θα δώσει διαφορετική υπόσταση στο ιατρείο, θα υπάρχει καλύτερη παροχή υγείας και μετάδοση γνώσεων και εμπειρίας στους αγροτικούς γιατρούς. Παράλληλα, η εμπειρία ενός επιμελητή θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν πολλές διακομιδές δια θαλάσσης ή και δια αέρα, οι οποίες είναι και κοστοβόρες.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως το Περιφερειακό ιατρείο χρειάζεται διευθυντή, καθώς πρέπει να είναι υπεύθυνος εκτός από τη λειτουργία του, για τον εξοπλισμό του, την αναπλήρωση των ελλείψεων και την επίλυση των προβλημάτων.

Τη στιγμή μάλιστα που το προσωπικό είναι ελάχιστο, η χειρίστρια του ακτινολογικού το επόμενο χρονικό διάστημα θα διοριστεί σε Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η θέση να μείνει κενή. Βέβαια, έχει ήδη προκηρυχθεί η σχετική θέση και όλοι ευελπιστούν να μην «κολλήσει» στη γραφειοκρατία η έλευση νέου χειριστή του ακτινολογικού.

Αναφορικά με τα υλικά, οι κάτοικοι του νησιού επισημαίνουν πως υπάρχει επάρκεια και πως πάντα το υπάρχον προσωπικό προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες. Ο Δήμος προσφέρει πάντα ό,τι υλικά χρειάζονται, όπως και το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου. Ακόμη και οι ντόπιοι αλλά και μία ομάδα Άγγλων συνεισφέρουν αγοράζοντας ότι φάρμακα και υλικά χρειάζεται το ιατρείο, προκειμένου να βοηθήσουν με τη σειρά τους στο δύσκολο έργο της παροχής υγείας.

Πρόσφατα δε, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου δέχτηκε μία μεγάλη χορηγία από την Alpha Bank για υλικά.
Εκείνο που επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι είναι πως «υποδομή υπάρχει, υλικά υπάρχουν, λείπουν όμως τα χέρια».

Να σημειωθεί πως το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου λειτουργεί Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως το μεσημέρι κι έπειτα αναλαμβάνει ο εφημερεύον γιατρός για κάθε έκτακτο περιστατικό που συμβαίνει.
πηγη: magnesianews.gr