Μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας ενός γνωστού Μοσχοβίτη καλλιτέχνη, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων «Η Σκιάθος» επιχειρεί να κάνει «άνοιγμα» στη ρωσική τουριστική αγορά. Το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου στο Μπούρτζι της Σκιάθου θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Vadim Gordinsy, ο οποίος απαντώντας θετικά στην πρόταση των διοργανωτών, θα παρουσιάσει 30 έργα του που έχουν σχέση με την Ελλάδα. Όμως, η παρουσία του Ρώσου φωτογράφου στο νησί του Παπαδιαμάντη θα παραταθεί γι’ άλλες πέντε ημέρες, αφού θα κληθεί να φωτογραφίσει τις ιερές μονές της Σκιάθου, προκειμένου να τις παρουσιάσει στην 25η MITT, όπως λέγεται η τουριστική έκθεση που θα γίνει στη Μόσχα τον Μάιο του 2018.

Ο κ. Κώστας Ζεμπέκης, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στον σύλλογο, ο οποίος φέτος λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, ανέλυσε το φιλόδοξο project που θα υλοποιηθεί σε λίγες ημέρες στο πανέμορφο νησί των Βόρειων Σποράδων με την υποστήριξη και του Δήμου Σκιάθου. «Ο Vadim Gordinsky θεωρείται ένας από τους καλύτερους φωτογράφους στη Μόσχα. Μεταξύ άλλων έχει φωτογραφίσει διάσημους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Αντόνιο Μπαντέρας. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Μαυροβούνιο. Πιο συγκεκριμένα θα έρθει στη Σκιάθο από τη Μπούντβα, μία πόλη που απέχει 60 περίπου χιλιόμετρα από την Ποντγκόριτσα, που είναι πρωτεύουσα της χώρας. Τον περιμένουμε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης».

Ο Σκιαθίτης επιχειρηματίας ήρθε σε επαφή με τον Vadim Gordinsky, μέσω μίας συμπατριώτισσάς του, με την οποία είναι κοινοί γνωστοί. Και χάρη στη μεσολάβησή της, ο Ρώσος φωτογράφος, που πριν λίγο καιρό βρέθηκε στη Σιβηρία για φωτογράφιση, δέχθηκε να επισκεφτεί τη Σκιάθο. «Στο Μπούρτζι θα εκθέσει 30 έργα του, τα οποία είχαμε την τιμή να τα επιλέξουμε εμείς. Μας έδωσε το portfolio του και διαλέξαμε εμείς φωτογραφίες, που έχουν σχέση με Ελλάδα, κυρίως τοπία και πρόσωπα», υπογράμμισε ο κ. Ζεμπέκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κάνουμε κάτι στην πράξη και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι το νησί μας δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος.

Ο Ρώσος φωτογράφος Vadim Gordinsy θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις ομορφιές της Σκιάθου

Ο Vadim είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα. Του δώσαμε να καταλάβει το εξής: Φίλε, έλα εδώ. Αγάπησε το νησί και βγάλε όμορφες φωτογραφίες. Επιλέξαμε έναν άλλο τρόπο προσέγγισης και προβολής της Σκιάθου. Δεν θα περιοριστούμε, όμως, μόνο στην προσωπική έκθεση του Gordinsy. Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σεμινάριο φωτογραφίας για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων του νησιού. Ο Gordinsky θα μας δείξει πώς να φωτογραφίζουμε π.χ. ένα δωμάτιο ή ένα ξενοδοχείο. Κάτι που είναι πολύ σοβαρό, όταν ασχολείσαι με τον τουρισμό. Έπειτα επί πέντε ημέρες θα ξεναγηθεί στο νησί και θα φωτογραφίσει όλα τα μοναστήρια, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια που έχει η Σκιάθος. Το υλικό που θα συγκεντρώσει μαζί με κάποιες φωτογραφίες από τα μέρη της Σκιάθου που θα κρίνει εκείνος ότι αξίζουν τον κόπο για τους Ρώσους τουρίστες, θα παρουσιαστεί από 12-13/5/2018 στη Μόσχα, στο πλαίσιο της 25ης ΜΙΤΤ (Moscow International Travel και Tourism Exhibition). Εκεί θα αναδείξουμε τις ομορφιές της Σκιάθου μέσα από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη».

Ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων «Η Σκιάθος», αν και ιδρύθηκε μόλις το 2016, δείχνει πως προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στην τουριστική αγορά του νησιού, με τον κ. Κώστα Ζεμπέκη να υπογραμμίζει: «Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε πέρυσι. Μέχρι στιγμής αριθμούμε 25 μέλη περίπου, με πιο «φρέσκες» ιδέες. Είμαστε ένα μοντέρνο σωματείο και πρωταρχικό μέλημά μας παραμένει η εκμετάλλευση των άπειρων δυνατοτήτων που παρέχει στον τουρισμό το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες γενικότερα. Ούτε σε αντιπαράθεση με τον παλιό σύλλογο θέλαμε να έρθουμε κι επιπλέον δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη σύσταση του συλλόγου «Η Σκιάθος». Η έκθεση φωτογραφίας έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε από πέρυσι με την «Τράπεζα Φιλοξενίας», όπου κάθε μέλος του συλλόγου μας προσφέρει κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο έναν αριθμό διανυκτερεύσεων για κόσμο που έρχεται στο νησί με σκοπό να το προβάλλει».

του Χριστόφορου Σεμέργελη – εφημερίδα Θεσσαλία –