Μπαράζ περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παραβάσεων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ξενία Σκιάθου, που έχει παραχωρηθεί προς ιδιωτική αξιοποίηση, έρχονται στο φως της δημοσιότητας με βάση αναφορές του Δημάρχου του νησιού και έρευνα του Παρατηρητηρίου  Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), το οποίο ασκεί παρέμβαση  για άμεση επέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων παραβάσεις όπως καταστρατήγηση της ζώνης αιγιαλού-παραλίας,  μη  τήρηση  οικοδομικών όρων και πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς στο περίφημο δάσος Κουκουναριάς.

Όπως αναφέρεται σε  έγγραφο της προέδρου του CISD Μαργαρίτας Καραβασίλη, η οποία ενημερώνει τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ζητεί την επείγουσα διενέργεια επιθεώρησης,  το ξενοδοχείο έχει τοποθετήσει μπάρες στους κοινόχρηστους χώρους εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τρεις παραλίες και στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ περισσότερες από 40 κουκουναριές του περίφημου δάσους της Κουκουναριάς αποψιλώθηκαν αφού πρώτα ξεράθηκαν. Αναφέρεται επίσης ότι στην παραλία Αμπελάκια υπάρχει μόνιμη ροή λυμάτων.

Έγγραφο – παρέμβαση

Το έγγραφο της προέδρου του CISD,  με θέμα: «Επείγουσα διενέργεια επιθεώρησης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Elivi Hotels της Σκιάθου σχετικά με καταγγελία ΜΗ τήρησης περιβαλλοντικών και οικοδομικών όρων, καταστρατήγηση ζώνης αιγιαλού– παραλίας και πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς στο περίφημο δάσος Κουκουναριάς στην Σκιάθο»,  συνοδεύεται από αναλυτικό υπόμνημα τεκμηρίωσης των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων και αναφορές του δημάρχου Σκιάθου και ιδρυτικού μέλους του Παρατηρητηρίου, Θοδωρή Τζούμα.

Ειδικότερα στην έγγραφη παρέμβαση του CISD, που υπογράφει η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου  Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Μαργαρίτα Καραβασίλη σημειώνεται ότι:

Αγαπητή κυρία Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος , το CISD, από της ίδρυσής του το 2012, στο πλαίσιο των δράσεών του σε κρίσιμα ζητήματα που συναρτώνται με την αειφόρο ανάπτυξη παρεμβαίνει είτε αυτοβούλως είτε μετά από καταγγελίες μελών του ή/και πολιτών σε πράξεις της διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, με αποκλειστικό σκοπό την τεκμηριωμένη ενημέρωση και την υποβολή προτάσεων για την προώθηση βέλτιστων βιώσιμων λύσεων υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Πρόσφατα ο νέος Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας, ένας εκ των ιδρυτικών μελών του CISD, ξεκινώντας την θητεία του στον Δήμο, έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την τήρηση της νομιμότητας στο νησί, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δήλωσε αποφασισμένος να κάνει ότι είναι αναγκαίο ώστε να εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό μας έθεσε υπόψη σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα που φαίνεται να δημιουργούνται από τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικού χωριού, στο χώρο του πρώην Ξενία Σκιάθου, όπου ύστερα από ριζική ανακατασκευή, λειτουργεί ως 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα με την επωνυμία Elivi Hotels. Το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και σπάνιας βιοποικιλότητας, όπως αποτυπώνεται στα καθεστώτα προστασίας που ισχύουν για την άμεση και ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος μας γνωστοποίησε ότι από το 2017, οπότε και άρχισε να λειτουργεί η ξενοδοχειακή μονάδα που αναπτύχθηκε στην περιοχή την οποία και χρονομίσθωσε η ΕΤΑΔ, στο παλιό Ξενία Σκιάθου (το οποίο ανακαινίσθηκε) και στην πρώην ιδιοκτησία Γουλανδρή, ο νέος ιδιοκτήτης έχει τοποθετήσει μπάρες αποτρέποντας την πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους (ζώνη αιγιαλού – παραλίας) στις παραλίες Μπανάνα, μικρή Μπανάνα, Αμπελάκια και στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ τον τελευταίο χρόνο, περισσότερες από 40 κουκουναριές αποψιλώθηκαν αφού πρώτα ξεράθηκαν, ενώ στην παραλία Αμπελάκια διαμορφώθηκε αυλάκι από όπου μόνιμα υπάρχει ροή λυμάτων. Με σχετικό φάκελο μας προσκομίστηκαν σημαντικά στοιχεία (τα οποία και σας αποστέλλονται συνημμένα), όπως:

-προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, που υπογράφει πολίτης της Σκιάθου,

-περιγραφή της άδειας πολεοδόμησης με αναφορά σε παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου στον Δήμο και

-φωτογραφίες με ξερές κουκουναριές και από το αυλάκι στην παραλία Αμπελάκια -αποτελέσματα ανάλυσης από τα λύματα που οδηγούνται στην παραλία Αμπελάκια

-χάρτες που περιγράφουν την πολεοδόμηση στην περιοχή πρώην ιδιοκτησία Γουλανδρή

-το προεδρικό διάταγμα της πολεοδόμησης της πρώην ιδιοκτησίας Γουλανδρή

-πρακτικό από καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα, από ρύπανση σε ρέμα, από ιδιοκτησία του ίδιου επιχειρηματία, στην περιοχή Ασέληνος εκ μέρους του νέου Δημάρχου της Σκιάθου, κ. Θοδωρή Τζούμα

-πλήθος φωτογραφιών που αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα

Από την καταρχήν μελέτη όλων αυτών των στοιχείων, αλλά και συμπληρωματικών που προέκυψαν από το διαδίκτυο, φαίνεται να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας, τα οποία και θα πρέπει να απαντηθούν μετά από τον αναγκαίο έλεγχο. Ως εκ τούτου, το CISD λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα των καταγγελλόμενων από τον ίδιο τον Δήμαρχο Σκιάθου, όπως φαίνονται και από το σχετικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται μελέτησε το σύνολο των στοιχείων και διαπίστωσε ότι τα καταγγελλόμενα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και κρίνει απολύτως αναγκαία την άμεση παρέμβαση εξειδικευμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών. Αιτούμεθα ως εκ τούτου από την Υπηρεσία σας την άμεση διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα τη διενέργεια:

(α) Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης στο σύνολο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ως προς την τήρηση των επιβεβλημένων περιβαλλοντικών όρων με έμφαση στον τρόπο διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων

(β) Ελέγχου τήρησης των οικοδομικών όρων και προϋποθέσεων της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων από τη ζώνη αιγιαλού – παραλίας, αλλά και του τρόπου δόμησης και κατασκευής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνταχθείσα σχετική ΣΜΠΕ (επισυνάπτεται) θέτει ως όρο την κατασκευή με ήπιο αειφορικό τρόπο και τέλος έλεγχος ως προς την συμβατότητα με τις πολεοδομικές και άλλες κατευθύνσεις που απορρέουν από τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας

(γ) Ελέγχου τήρησης των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου και των οικοσυστημάτων της περιοχής και τέλος

(δ) Ελέγχου σχετικά με τυχόν πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς σε τμήμα του προστατευόμενου δάσους κουκουναριάς, ενεργοποιώντας αμέσως το αρμόδιο ΣΥΓΑΠ για θέματα περιβαλλοντικής ευθύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν αναφερόμενο πευκοδάσος θεωρείται φυσικός πόρος υψηλής περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό επίπεδο. Στη βάση των παραπάνω, παρακαλούμε όπως θέσετε σε προτεραιότητα το αίτημά μας καθώς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ενδέχεται να επιταχυνθεί η διαδικασία «καταστροφής» των πεύκων που φαίνεται ότι επιχειρείται εντατικά τελευταία. Είναι ευνόητο ότι εφόσον διαπιστωθεί η όποια περιβαλλοντική ζημιά θα πρέπει να εξετασθεί η ενεργοποίηση του ΠΔ 148/2009 ως προς την επιβολή σε καθεστώς Περιβαλλοντικής Ευθύνης των υπευθύνων.

Ακολουθεί επισυναπτόμενο Παράρτημα με τα εξής στοιχεία: Α. Υπόμνημα του CISD επί των καταρχήν στοιχείων που συγκεντρώθηκαν Β. Στοιχεία, έγγραφα και φωτογραφίες που μας υποβλήθηκαν από τον Δήμαρχο Σκιάθου.

Παραλήπτες

Το έγγραφο της προέδρου του CISD Μαργαρίτας Καραβασίλη απευθύνεται  προς  ΥΠΕΝ/ Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) – Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος (Καλαμαριά)- προϊσταμένη: Σοφία Χριστοφόρου και ταυτοχρόνως κοινοποείται προς τους:

-Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων  Κωνσταντίνο Αραβώση

-Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) – Προϊσταμένη κα Σταυρούλα Πουλή

-Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος – προϊσταμένη Σοφία Ελευθεριάδου

-Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,  Κώστα Αγοραστό

-Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωρικού σχεδιασμού κ Πολιτικής Γης Χαλέβα Κωνσταντίνο. Και

-Δήμαρχο Σκιάθου, κ. Θοδωρή Τζούμα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ CISD ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ