Ερώτηση προς τον Β. Κικίλια για τη στελέχωση και την ανανέωση του εξοπλισμού

Ακαριαία αντέδρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο οποίος αμέσως μόλις παρέλαβε κοινή επιστολή των δημάρχων των Βορείων Σποράδων για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας στα τρία νησιά, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, ζητώντας ενημέρωση για την επίλυσή τους.

Σύμφωνα με την επιστολή των Δημάρχων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αναδείχθηκαν με περισσότερη ένταση οι ανάγκες των μονάδων Υγείας των Β. Σποράδων.

Ο κ. Μαραβέγιας επισημαίνει ότι μέρος των αναγκών μπορεί να καλυφθεί από τις πρόσφατα εξαγγελθείσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης του ΕΣΥ. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπογραμμίζει την καίρια πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για την προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης 1100 συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα που θα στελεχώσουν μεταξύ άλλων και τις 500 Κινητές Ομάδες Υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟμΥ). «Πρόκειται», όπως σημειώνει, «για ένα κρίσιμο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή σχετικής ΠΝΠ, το οποίο θα προσφέρει δεκάδες θέσεις απόλυτα αναγκαίου προσωπικού σε ολόκληρη τη Μαγνησία».

Ωστόσο, παρά την σημαντική αυτή ενίσχυση του συστήματος Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπάρχουν επίσης μεγάλες ανάγκες στελέχωσης των μόνιμων δομών Υγείας, τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία όσο και στις Β. Σποράδες. Ειδικά για τα νησιά, οι οικείοι ΟΤΑ θέτουν σειρά ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τον εξοπλισμό των τοπικών μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας Σκιάθου, Σκοπέλου και Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου) από τα οποία άμεσης προτεραιότητας είναι η ενίσχυση τους με γιατρούς και νοσηλευτές. Το αίτημα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό λαμβανομένου υπ’όψιν του έντονα τουριστικού χαρακτήρα των Β. Σποράδων.

Όπως τονίζει ο κ. Μαραβέγιας, η τεράστια επιτυχία που είχε η Μαγνησία με την απόλυτη προστασία των Β. Σποράδων από τον κορωνοϊό (με 0 κρούσματα), θα πρέπει να συμπληρωθεί και από την εξίσου επιτυχή αντιμετώπιση τακτικών περιστατικών και την αποφυγή συμβάντων όπως η καθυστερημένη αντιμετώπιση περιστατικού στην Σκιάθο, στις 24-2-20, με 40χρονο ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον υπουργό Υγείας:

  1. Ποιες προσλήψεις τακτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών / ειδικοτήτων προγραμματίζετε για τις μονάδες Υγείας των Β. Σποράδων;
  2. Ειδικότερα για το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, πώς σχεδιάζετε να καλύψετε τις πιεστικές ανάγκες των 3 νησιωτικών μονάδων Υγείας;
  3. Πώς θα ενισχύσετε τα πληρώματα των τοπικών ασθενοφόρων και με τι είδους πρόσθετο προσωπικό;
  4. Εξετάζετε την άμεση αντικατάσταση του ασθενοφόρου στο ΠΠΙ Αλοννήσου;
  5. Εξετάζετε την αναβάθμιση του ΠΠΙ Αλοννήσου λ.χ. σε Κέντρο Υγείας;
  6. Πότε προγραμματίζεται η ανακατασκευή του Κ.Υ Σκοπέλου;
  7. Σε ποια φάση βρίσκεται η προμήθεια πλωτών ασθενοφόρων για τις Β. Σποράδες;