Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου του Ιάκωβου Μαρτίδη «Το μήλο πάνω από τη μηλιά – Το αλφαβητάρι του «καταπληκτικού» γονιού» από τις εκδόσεις Αρμός, τον Σύλλογο Φίλων Εθελοντών και Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Πιλότος, τη ΧΕΝ Βόλου και τα Public.
Ο κ. Ιάκωβος Μαρτίδης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, σημείωσε πως «το να πεις πέντε-δέκα συμβουλές, όσο σωστές κι αν είναι, είναι εύκολο, αλλά πώς υλοποιούνται, πώς βιώνονται και πώς σαρκώνονται στην πράξη. Το βιβλίο προσπαθεί να σμιλεύσει μία στάση ζωής, από την οποία ο γονιός έχοντας καλύτερη επίγνωση του εαυτού του, του παιδιού του και της σχέσης μπορεί εξατομικευμένα να δίνει τις πρέπουσες απαντήσεις εκεί που χρειάζεται».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «το βιβλίο δεν είναι ένα σύνολο οδηγιών, αλλά κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, που ξεκινά από την κατανόηση του τι και γιατί συμβαίνει. Είναι λάθος να αντιδράσεις στη συμπεριφορά του παιδιού και είναι σωστό να κατανοείς τη συμπεριφορά του παιδιού και να αποκρίνεσαι σε αυτή».

«Πάντα υπήρχαν προβλήματα και πάντα θα υπάρχουν. Γιατί γονείς δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε. Και αυτό είναι μία αέναος διαδικασία και κάνουμε λάθη, που δεν είναι κακό. Κακό είναι να μένουμε στα λάθη και να μην τα καταλαβαίνουμε, ενώ καλό είναι αν μπορούμε να αξιοποιούμε τα λάθη για να κάνουμε το επόμενο βήμα μας. Όταν πρώτον υπάρχει αγάπη και δεύτερον γνώση κάποιων βασικών ψυχοπαιδαγωγικών θέσεων, τότε τα πράγματα γίνονται λιγότερο δύσκολα για τον γονιό» συμπλήρωσε ο κ. Ιάκ. Μαρτίδης.
Το βιβλίο χρησιμοποιεί δεκάδες παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα, που το κάνει πάρα πολύ οικείο, ενώ το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο συγγραφέας είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και την ενθάρρυνση του γονιού και αυτός να αφιερώσει χρόνο σε αυτά. «Μόνο μέσα από το μοίρασμα του χρόνου μπορεί ο γονιός να γνωρίσει το παιδί, που σημαίνει ότι το καταλαβαίνει καλύτερα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η ζωή μέσα στην οικογένεια είναι πιο εύκολη» πρόσθεσε ο ίδιος.
Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός και αρθρογράφος λογοτεχνίας, και ο κ. Παναγιώτης Βράνας, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής.

Εφημερίδα Θεσσαλία