Νέο κύμα αποφυλακίσεων κρατουμένων από τις φυλακές Βόλου και Κασσαβέτειας τις τελευταίες ημέρες, καθώς τέθηκε σε ισχύ η παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου (παράταση των έκτακτων μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών του νόμου 4489/2017).

Η παράταση θα ισχύσει έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο ισχύουν ορισμένες αλλαγές, που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων, οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, παρατάθηκε μέχρι τις 28 Αυγούστου 2019 η προθεσμία απόκτησης από τους κρατούμενους, που εκτίουν συγκεκριμένες ποινές, καθώς και τους κρατούμενους που εκτίουν ποινή περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης, χορήγησης της υπό όρων απόλυσης αυτών.

Όπως έγινε γνωστό χθες, τις τελευταίες ημέρες υποβάλλονται δέκα αιτήσεις καθημερινά κατά μέσο όρο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου κρατούμενοι να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και να αποφυλακιστούν, καθώς έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους, συνυπολογιζόμενης και της εργασίας εντός της φυλακής ή τα δύο πέμπτα της ποινής τους, εφόσον έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Η διαδικασία που ισχύει είναι, κατατίθεται η σχετική αίτηση από τον διευθυντή της φυλακής, όπου αναφέρεται και ο χρόνος έκτισης ποινής και εκδίδεται σχετική διάταξη από τον εισαγγελέα, βάσει του νόμου και εφόσον φυσικά ο κρατούμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και έχει επιδείξει καλή διαγωγή.

Η παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου ισχύει με εξαιρέσεις, όπως, εάν ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί. Επίσης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κοντονή, για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ή θα φέρουν ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ακόμη, για τις πρόωρες αποφυλακίσεις, ο νόμος έγινε πιο αυστηρός, καθώς οι δικαστές έχουν πλέον τη δυνατότητα, να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά, θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκισή τους. Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα.