Με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των νέων κατά τους χειμερινούς μήνες, και σε συνέχεια του σχετικού έντονου ενδιαφέροντος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος  «Η Σκιάθος», αναλαμβάνει την πρωτοβουλία δημιουργίας ομάδας φωτογραφίας της Σκιάθου υπό την καθοδήγηση της γνωστής και καταξιωμένης φωτογράφου Μαριλένας Σταφυλίδου.

To φωτογραφικό σεμινάριο είναι διάρκειας 6 μηνών, από Νοέμβριο 2018 έως Απρίλιο 2019, με μία συνάντηση κάθε μήνα σε ορισμένη ημερομηνία, την Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, σε σύνολο 20 ώρες διδασκαλίας στις τρεις μέρες, αναλόγως των συμμετοχών θα υπάρξουν τμήματα.

 

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

Τα μαθήματα σ αυτό το σεμινάριο βασίζονται τόσο στα θεωρητικά όσο και στα πρακτικά ζητήματα της φωτογραφίας.

Το θεωρητικό μέρος, εισαγωγή στην  φωτογραφίας (ιστορία, σύγχρονα ρεύματα και προβληματισμοί) υποστηρίζεται από προβολή εργασιών διαφόρων φωτογράφων  με σχολιασμό, και το πρακτικό περιλαμβάνει σύντομη τεχνική ενημέρωση για σωστές λήψεις και επεξεργασία των φωτογραφιών καθώς και ανάθεση φωτογραφικών εργασιών.

Σε κάθε μηνιαία συνάντηση θα πραγματοποιείται φωτογραφική βόλτα με ανάλογο θέμα.

Ειδικότερα,οι συμμετέχοντες :

  • θα εξοικειωθούν με την λειτουργία της φωτογραφικής τους μηχανής
  • θα γνωρίσουν καλύτερα την τεχνική λήψης και επεξεργασίας εικόνας
  • θα κάνουν πρακτική άσκηση υπό καθοδήγηση
  • θα έρθουν σ επαφή με τα διαφορετικά είδη καλλιτεχνικής φωτογραφίας
  • θα επεξεργαστούν έννοιες της σύγχρονης θεωρίας
  • θα συγκροτήσουν το δικό τους portfolio κατανοώντας την διαδικασία επιλογής και οργάνωσης εικόνων.

Οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή είναι αρκετή.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενθαρρυνθεί η δημιουργική έκφραση των συμμετεχόντων εξερευνώντας  την οπτική γλώσσα της φωτογραφίας καθώς και να ενισχυθεί η κριτική ματιά τους.

Στο τέλος θα παρουσιαστεί το φωτογραφικό έργο των συμμετεχόντων σε μία μεγάλη έκθεση σε χώρο της επιλογής καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

πληροφορίες 6938246755

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ασχολείται με την δημιουργική́ φωτογραφία από το 1988. Εργάζεται σε μακροχρόνια φωτογραφικά project με θέμα τη μουσική, το θέατρο, τους ανθρώπους.

Στις εκδόσεις Καστανιώτη φιλοξενείται το φωτογραφικό βιβλίο της “Πορτραίτο Ορχήστρας” αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Κυρίως ασχολείται με την πολιτιστική φωτογραφία στον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού συνεργαζόμενη με πολλά θεατρικά και μουσικά σχήματα, όπως Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ανεξάρτητες παραγωγές κα.

Από το 1993 συνεργάζεται σταθερά με τον χορογράφο-σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαιωάννου μια συνεργασία που παρήγαγε πλούσιο καλλιτεχνικό υλικό για εκθέσεις, βιβλία, δημοσιεύσεις κτλ.

Η πιο πρόσφατη συνεργασία τους στην παράσταση  «ΜΕΣΑ» εκτέθηκε στο Θέατρο Παλλάς.

Το 2003 παρουσίασε την θεατρική της δουλειά με θέμα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” (υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 ως εναρκτήρια εκδήλωση των Θεατρικών Μονολόγων, τους οποίους στην συνέχεια φωτογράφισε (2003-2004) για λογαριασμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετείχε στις υπαίθριες φωτογραφικές εκθέσεις ΑΘΗΝΑ 2004/ “Αδραξε το Φως” που πραγματοποιήθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Επίσης φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στις φωτογραφικές εκδόσεις της ΑΘΗΝΑΣ 2004.

Από το 1993 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως φωτογράφος,-ενώ παράλληλα είναι και ενεργό μέλος (πρώην αν. μέλος του ΔΣ), στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ταξιδεύοντας στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Ινδία κα. H δουλειά της έχει δημοσιευτεί στα έντυπα, στις διαφημιστικές καμπάνιες, στο website της οργάνωσης προωθώντας το έργο των Γιατρών χωρίς Σύνορα και έχει εκτεθεί πολλές φορές ανά την Ελλάδα.

Συνεργάζεται τακτικά με το Μουσείο Φωτογραφίας σε διάφορα project (Εξέλιξη στα άκρα-Μουσείο Φωτογραφίας 2009-Mindwork)

To 2013 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην διοργάνωση WORLD PHOTOGRAPHERS FOCUSING ON BEIJING  όπου 40 επιλεγμένοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο φωτογράφιζαν για 10 ημέρες την πόλη του Πεκίνου. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα αποτελούσαν την διαφημιστική καμπάνια του Πεκίνου για το 2014.

Το 2015 παρουσίασε στην Τεχνόπολη την δουλειά της με του Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με αφορμή τον εορτασμών των 25 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης με τίτλο «Undtold Stories».

Παρουσίασε στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης την εργασία της «Εξέλιξη στα άκρα» για την ασθένεια της ρευματοειδούς αρθίτιδας σε συνεργασία με ασθενείς.

Συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. εκδοτικούς οίκους, οργανώνει και επιμελείται φωτογραφικές εκθέσεις, βιλία κα.

‘Εχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα

Διδάσκει στην Σχολή φωτογραφίας FOCUS (2015 έως σήμερα).

Συνεργάζεται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση  στα εκπαιδευτικά προγράμματα φωτογραφίας και δημοσιογραφίας για εφήβους ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (2015-2018) και στο πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ για άτομα 65+

Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή (2018)στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Ζώντας το Ζ».

Την περίοδο 2015-2016 πραγματοποίησε εκπαιδευτικά εργαστήρια φωτογραφίας στο Santorini Arts Factory για παιδιά και ενηλίκους.

Πραγματοποιεί σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε φωτογραφικές ομάδες ανά την Ελλάδα όπως Βόλου, Κοζάνης, Χανίων, Ηρακλείου, Μυτιλήνης κτλ