«Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πολύ λεπτή και δεν μας πέφτει λόγος για ζητήματα, που αφορούν στα εσωτερικά της Ελλάδας», σχολίασε ο υφυπουργός Προεδρίας, Βασίλης Πάλμας, στην πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας για την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Μιλώντας στον ρ/σ Active ο κ. Πάλμας είπε πως «θα ήταν από μέρους μας τουλάχιστον αφελές να πάρουμε θέση γύρω από ένα καθαρά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».

Κληθείς να σχολιάσει, αν η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ αποτελεί απώλεια για το Κυπριακό, δεδομένων και των πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει ο Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Πάλμας ανέφερε πως και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού και έχει καθημερινή και στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας θα συνεχιστεί είτε το χαρτοφυλάκιο τού υπουργείο Εξωτερικών αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είτε με οποιονδήποτε άλλον επιλέξει στην πορεία», σημείωσε ο κ. Πάλμας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλα θα βρουν ξανά το ρυθμό τους.

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης για την αγαστή συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στο twitter εκφράζει τις ευχαριστίες στον Νίκο Κοτζιά για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού.

«Ευχαριστώ θερμά τον φίλο @NikosKotzias για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης στην ανάρτησή του.

Πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου η παραίτηση Κοτζιά

Πρώτο θέμα είναι στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την παραίτηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Τα απογευματινά δελτία ειδήσεων και οι ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων και σταθμών δίνουν επί του παρόντος ειδησεογραφική κάλυψη, χωρίς σχόλια και με ανάρτηση βίντεο από την δήλωση του πρωθυπουργού.

Οι τίτλοι είναι:

«Φιλελεύθερος»: « Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς – Αναλαμβάνει και ΥΠΕΞ ο Τσίπρας. Τσίπρας: Δεν θα δεχτώ διγλωσσία στην εθνική γραμμή»

«Πολίτης: «Τσίπρας: Αποφασισμένος για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Xαραυγή: «Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς – Τσίπρας στο Υπουργείο Εξωτερικών»

«ALFΑ» « Τσίπρας: «Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική» -Νίκος Κοτζιάς: «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»».

ΡΙΚ: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα – Κοτζιά»

SigmaLive «Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς»

Αγαστή χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου. Με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστεί τον παραιτηθέντα Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Κοτζιά «για τη συνεργασία και την πολύτιμη σύμπραξη τα τελευταία 3,5 χρόνια»

«Η αγαστή μας συνεργασία με την Ελληνικη Κυβερνηση, και οι διαχρονικοι δεσμοί των δύο κρατών, δεν δύνανται να αλλοιωθουν με την όποια αλλαγή προσώπων σε θεσμικές θέσεις», σημειώνει η κυρία Βασιλείου.