Στις 10 Νοεμβρίου στη Σκόπελο, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση η οποία αφορά στη ναυπηγική τέχνη του νησιού. Η εν λόγω εκδήλωση, συνδιοργάνωσης του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην προβολή της τοπικής ιστορίας. Το κυρίως θέμα της διοργάνωσης πραγματεύεται τη ναυπηγική τέχνη στη Σκόπελο, τους τεχνίτες, τα είδη των πλοίων που κατασκευάζονταν στο νησί, καθώς και τη ναυτική και εμπορική τους δραστηριότητα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα λάβουν χώρα εισηγήσεις μελετητών, προβολή διαφανειών και παρουσίαση ηχητικών ντοκουμέντων από τις σπάνιες ηχογραφήσεις καραβομαραγκών, ενώ η διοργάνωση θα πλαισιωθεί και από φωτογραφική έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίφημο σκοπελίτικο κρασί και το λάδι μεταφέρονταν σε λιμάνια πολύ μακριά από τη Σκόπελο, με πλοία ιστιοφόρα τα οποία είχαν κατασκευαστεί στο νησί. Οι σκοπελίτες ναυπηγοί – καραβομαραγκοί ήταν σπουδαίοι τεχνίτες και πολλοί πλοιοκτήτες από άλλα νησιά ταξίδευαν έως τη Σκόπελο για να δώσουν παραγγελία να κατασκευαστεί το πλοίο τους.

Τέλος, επιπρόσθετος στόχος της ανωτέρω δράσης, είναι η τόνωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιφέρειας με σκοπό την ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.