Τώρα που στέγνωσαν τα λασπόνερα στο νησί του Παπαδιαμάντη και πριν την καταγράψουμε τις υλικές ζημίες και τον αρνητικό απόηχο που είχε η πλημμύρα στον τοπικό τουρισμό, είναι η στιγμή να σκεφτούμε πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε την επέλαση ενός νέου «Ζορμπά». Γιατί ένα είναι το σίγουρο: Τέτοιας και ακόμα μεγαλύτερης σφοδρότητας φαινόμενα θα τα βλέπουμε πλέον συχνά.

Η κλιματική αλλαγή ίσως να αποτελεί το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τον τόπο μας. Μια απειλή που δεν αφορά μόνο στο περιβάλλον ή μόνο στην οικονομική ζωή και τις καταστροφικές συνέπειες στον τουρισμό και στις περιουσίες επιχειρηματιών και ιδιωτών. Πρόκειται για έναν σύγχρονο, ύπουλο κίνδυνο ακόμη και για τις ίδιες τις ζωές μας. Αυτό το γεγονός, αυτή την πραγματικότητα πρέπει κυρίαρχα να αντιληφθούμε όλοι μας. Τίποτα δεν αντιμετωπίζεται πλέον όπως παλιά.

Το ότι το πλημμυρικό φαινόμενο στη Σκιάθο καταγράφηκε μόνο τοπικά και δεν ήταν γενικευμένο, όπως πχ στη Σκόπελο πέρυσι και δεν είχε τόσο μεγάλες υλικές ζημιές, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει αφορμή να τεθεί  ως προτεραιότητα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Η Ευρώπη άλλωστε έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου εδώ και καιρό, προειδοποιώντας για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται και θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμένες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σχεδόν κάθε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα συνοδεύεται, δυστυχώς, από μακάβριες ειδήσεις. Ύστερα από αυτές  τις εξελίξεις  και με αρκετή καθυστέρηση, εκδόθηκε σε ΦΕΚ, μόλις τον Ιούλιο, το Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμύρας για την περιοχή της Σκιάθου και των Σποράδων, από το ΥΠΕΝ.

Είναι γνωστό όμως ότι ένα Σχέδιο δεν αρκεί. Θα πρέπει όλοι, πολίτες, υπηρεσιακοί παράγοντες και διοικούντες να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Άμεσα και πριν την έλευση του χειμώνα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να διευθετηθούν εκκρεμότητες που είναι διαπιστωμένο ότι εγκυμονούν κινδύνους σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Άμεσα, επίσης και πριν μας βρουν τα χειρότερα, θα πρέπει να νομοθετηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης αντιπλημμυρικών έργων με διαδικασίες «επείγοντος» (fast-track), χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης, στα ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, θα πρέπει η κεντρική εξουσία να ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα  το ζήτημα της πολυνομίας και των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να μην χρονίζουν κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, έργα, τεχνικές αποκαταστάσεις και συντηρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτικός φορέας της Νέας Δημοκρατίας θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών της προτεραιοτήτων τις συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις, κάνοντας λόγω και για την ανάγκη ανάπτυξης ενός Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων πρόβλεψης.

Τέλος και οι ίδιοι οι πολίτες, θα πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και με ίδια πρωτοβουλία, σε θέματα αντιμετώπισης πλημμυρών και φυσικών καταστροφών.

Η κλιματική αλλαγή ήρθε και θα μείνει . Απομένει η πρόληψη να μας γίνει συνείδηση και στόχος όλων. Είναι σημαντικό με δουλειά, σχέδιο και αξιοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικά μέσα, να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες απειλές, όπως ακριβώς και στις προκλήσεις. Μπορούμε.