Οι περισσότεροι από εμάς απλώς και μόνο καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά θεωρούμε ότι τρεφόμαστε υγιεινά. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάφορα χημικά και παρασιτοκτόνα. Μία έρευνα του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στην αγορά περιέχουν αρκετά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε για τους τεράστιους και αμέτρητους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων. Το ζητούμενο είναι να εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προφυλαχθούμε. Το Α και το Ω σε αυτή μας την προσπάθεια είναι το καλό πλύσιμο των τροφών και ένα tip που πρέπει να εντάξουμε στη ρουτίνα αυτή για μεγαλύτερη προστασία.

Τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των τροφών, με αποτέλεσμα να μπορούν να απομακρυνθούν σε μεγάλο ποσοστό. Το καλό πλύσιμο λοιπόν είναι επιβάλλεται!

Νερό

Ένα καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο πόσιμο νερό είναι ικανό να απομακρύνει τη λεγόμενη «μηχανική» μόλυνση –η οποία προέρχεται από τη σκόνη, την κοπριά, το βρώμικο νερό κ.λπ. –  εξουδετερώνοντας μεγάλο αριθμό βακτηρίων και μυκήτων. Αυτή η μέθοδος ωστόσο δεν μας προφυλάσσει από τα φυτοφάρμακα, τα εντομοκτόνα, τα λιπάσματα και όσα άλλα συνθέτουν την «χημική» μόλυνση.

Ξίδι

Ένα κόλπο που συχνά χρησιμοποιείται είναι η χρήση ξυδιού στο πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών. Το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Υπάρχουν όμως και πολλοί οι οποίοι δεν επηρεάζονται από την οξύτητα, επομένως συνεχίζουν να ζουν και αναπαράγονται.

Σόδα

Μία έρευνα που έγινε πρόσφατα από την American Chemical Society, αποκάλυψε πως όλη τη διαφορά στην υγεία μας -όσον αφορά την απομάκρυνση των βλαβερών χημικών υπολειμμάτων από τα φρούτα και τα λαχανικά- μπορεί να την κάνει η μαγειρική σόδα!

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε 99% από τα χημικά υπολείμματα είναι με την αφαίρεση της φλούδας. Με αυτή τη διαδικασία όμως αφαιρούμε πολλές θρεπτικές ουσίες που περιέχει ο φλοιός τους. Επομένως αν θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να καθαρίσουμε κατά 90% τα φρούτα και τα λαχανικά μας, θα πρέπει να τα πλένουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 10’-15’ πριν την κατανάλωσή τους.

Συνταγή:

2 κούπες νερό πόσιμο (πηγής)

2 κουταλιές της σούπας λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

1 μπουκάλι γυάλινο με μορφή σπρέι

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά στο μπουκάλι, ψεκάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, αφήνουμε τουλάχιστον 10’ και ξεπλένουμε έπειτα με τρεχούμενο νερό.

Μπορούμε επίσης να μουλιάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σε νερό με σόδα, αυτό όμως θα μας κοστίσει ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών οι οποίες διαλύονται στο νερό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, τα πιο μολυσμένα είδη είναι τα εξής: μήλο, φράουλα, ροδάκινο, σταφύλι, νεκταρίνι, κεράσι, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, αρακάς και πατάτες. Ενώ τα πιο καθαρά είναι: καλαμπόκι, ανανάς, λάχανο, κατεψυγμένα μπιζέλια, σπαράγγια, μάνγκο, κρεμμύδια, αβοκάντο, ακτινίδια, μελιτζάνα, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, κουνουπίδι και γλυκοπατάτα.

Φροντίστε τον εαυτό σας και δείτε μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές του!!!