Ψεκάσαμε, σκουπίσαμε αλλά φαίνεται ότι δεν… τελειώσαμε με τα κουνούπια. Τα ενοχλητικά έντομα ακόμα και τον χειμώνα βρίσκονται σε «εγρήγορση».
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν διατηρήσει ακμαίο τον πληθυσμό των κουνουπιών. Η αλλαγή του κλίματος (η οποία βεβαίως οφείλεται και στην ανθρώπινη δραστηριότητα) επιτρέπει αφενός σε ξενικά είδη κουνουπιών να έρχονται στη χώρα μας με τάσεις μόνιμης εγκατάστασης αλλά και στα ενδημικά είδη να διαχειμάζουν χωρίς να πέφτουν σε λήθαργο.
Οπως συμβαίνει με όλους τους οργανισμούς, έτσι το κλίμα επηρεάζει και την παρουσία των κουνουπιών. Από τη στιγμή που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες μέχρι αργά μέσα στον χειμώνα, τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται.
Στη Σκιάθο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα κουνούπια, που δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και δεν εξαφανίζονται ούτε τους χειμερινούς μήνες.

Ο δήμος θα διαθέσει 19.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και θα προχωρήσει σε ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων, με την έκδοση και διανομή ενημερωτικού εντύπου. Θα γίνονται ψεκασμοί κάθε 20-30 ημέρες με προνυμφοκτόνο σκεύασμα (πρόκειται για παρασιτοκτόνο υγειονομικής σημασίας που δρα ως ρυθμιστής ανάπτυξης για την καταπολέμηση των προνυμφών των κουνουπιών και άλλων εντόμων) σε όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων (εντος του αστικού χώρου του νησιού) καθώς επίσης και σε χώρους όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, στο ναυπηγείο του Αγίου Γεωργίου, σε κτίρια του Δήμου (Μπούρτζι, Δημαρχείο) και στο ρέμα Σχινά.

Θα υπάρξει επίσης επικοινωνία με τους δημότες και τους επιχειρηματίες και άμεση αντιμετώπιση όλων των εστιών ανάπτυξης (εντός του αστικού χώρου) των ανώριμων σταδίων των κουνουπιών (προνύμφες). Επίσης θα υπάρξει διάθεση στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις που δεν είναι συνδεδεμένες στο αποχετευτικό δίκτυο, προνυμφοκτόνο σκεύασμα, το οποίο κάθε 20 ημέρες θα τοποθετείται στις αποχετεύσεις.