Όπως είναι γνωστό ο Παπαδιαμάντης δεν είχε δικά του παιδιά. Από τον αδελφό του όμως τον Γιώργο και τη μεγαλύτερη αδελφή του την Ουρανία, που παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια, απέκτησε πάνω από μια ντουζίνα ανίψια. Στη δύση της ζωής του υποχρεώθηκε- έτσι ήρθαν τα πράγματα- να γίνει ο ‘προστάτης’, εκτός των τριών αδελφών του, κι ενός τσούρμου ανηλίκων, γεγονός δυσβάσταχτο για τους αδύναμους οικονομικά ώμους του. Αυτό τον κατέβαλε ίσως περισσότερο και τελικά απεβίωσε μόλις εξήντα ετών.

Απ’ τ’ ανίψια του προέκυψαν πολλοί απόγονοι που σήμερα ζουν στην Ελλάδα και στην Αμερική.
Τύχη αγαθή λοιπόν με έφερε να γνωρίσω την εκπαιδευτικό κα Αγγελική Μελαχροινού που κατάγεται από το Γιώργο και φέρει το ίδιο όνομα με την πρεσβυτέρα μητέρα του και μάνα του Αλέξανδρου.
Συναντηθήκαμε τυχαία στο φιλόξενο περίπτερο του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου στο παλιό λιμάνι και μας σύστησε η κοινή μας φίλη και Πρόεδρος, Σταματίνα Χονδρονικολή. 

Η κα Αγγελική, καθώς ζει μόνιμα στη Λάρισα, με τις ως τώρα υποχρεώσεις της δεν μπόρεσε, παρά την επιθυμία της, να γνωρίσει καλά τον τόπο που ύμνησε και λάτρεψε ο κυρ- Αλέξανδρος όπου υπάρχουν και δικές της ρίζες.
Ως εκ τούτου, προσφέρθηκα να την ξεναγήσω στην πολίχνη. Τι πιο ωραίο απ’ το να βαδίζει στα γραφικά σοκάκια μ’ έναν άνθρωπο που στις φλέβες του κυλά το ίδιο αίμα με το μεγάλο μας συντοπίτη. Είναι σαν να σε τυλίγει η λεπτή αύρα Εκείνου…

Στη μικρή περιήγηση μας συνόδεψαν με χαρά και δύο εγκάρδιες φίλες της Σκιάθου και δικές μου, η κα Μαρία με την κόρη της Alexandra Papadopoulou.