Ο Απόστολος Πασχάλης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου

Ο Τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη, ο τροχός ανάπτυξης της χώρας μας, και κατ επέκταση του νησιού μας, το οποίο δύναται να ανταγωνιστεί πολλούς Ποιοτικούς Τουριστικούς Προορισμούς. Όλοι συμφωνούμε σε δύο πράγματα: – στην βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση του Τουριστικού Προϊόντος, – στην επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου, ποιες είναι όμως οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ώστε να φτάσουμε τους στόχους μας. Κατά την άποψη μου, πρέπει να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της Οικονομίας , καλύπτοντας τις ανάγκες των Επισκεπτών μας , και μία από τις τρέχουσες ανάγκες είναι οι φθηνές και επαρκής πτήσεις.

Πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά ενεργειών, οι οποίες θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να αυξήσουμε τις ανταποκρίσεις, την συχνότητα των Μεταφορικών μέσων και την διάθεση προσιτών τιμών στα Αεροπορικά Εισιτήρια. Είναι βασικό να κάνουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος, στις Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλού κόστους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη Σκιάθο. (Επιπλέον έχω κοινοποιήσει σε παλαιότερη ανάρτησή μου, τον ρόλο και την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας).

Οι Αεροπορικές Εταιρείες χαμηλού κόστους (LCC), για πολλούς είναι παρεξηγημένη ορολογία, καθώς νομίζουν πως μεταφέρουν επιβάτες χαμηλού budget, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Ο κάθε Επιβάτης – Τουρίστας, είναι ξεχωριστός και επιλέγει τον τρόπο μεταφοράς του, για διαφορετικούς λόγους ο ένας απ τον άλλον, έχοντας πολλές ή λίγες απαιτήσεις και ανάλογα με το βαλάντιο του κάθε ενός. Υπάρχουν Τουρίστες που δεν επιθυμούν τα οργανωμένα ταξίδια με πακέτο διαμονής, μεταφοράς, και Σίτισης (το »all inclusive» στο χειρότερο του σενάριο), αντιθέτως όμως επιλέγουν μια Low Cost Εταιρεία, η οποία με χαμηλό εισιτήριο τους δίνει την δυνατότητα να ξοδέψουν το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων τους , σε ελεύθερες επιλογές, οι οποίες δίνουν χώρο στην τοπική αγορά να ανασάνει, και πιθανόν να φέρει τις μεγάλες Ταξιδιωτικές Εταιρείες, μέσω των πακέτων τους σε ανταγωνιστική θέση.

Ο Υγιείς ανταγωνισμός είναι πάντα καλός, και πρέπει να παρέχεται σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στις αεροπορικές εταιρίες αφού οι σχέσεις των Αεροπορικών εισιτηρίων και των Τουριστικών καταλυμάτων είναι ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ. Πολλές Τουριστικές Ταξιδιωτικές Εταιρείες, είτε έχουν, είτε μισθώνουν Αεροπλάνα. Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την »EASY JET », η οποία σε σχέση τιμής και υπηρεσίας είναι εξαιρετική, και επιθυμώ να την δω στο νησί μας, στο Αεροδρόμιό μας να δραστηριοποιείται. Αλήθεια πόσες νέες κατοικίες και ελεύθερα καταλύματα, μισθώνονται πλέον στην πλατφόρμα του AIRBNB τα τελευταία χρόνια από ιδιώτες, Αν υπάρξουν Οικονομικές Εταιρείες θα υπάρξει αύξηση επισκεπτών και κατ επέκταση Εσόδων. Τα συμφέροντα δεν είναι ίσα και όμοια όλων μας, επομένως οι απόψεις επί του θέματος είναι διάφορες.

Η δική μου άποψη είναι η παραπάνω, και πιστεύω πως μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να δώσουν στο νησί μας, τέτοιου είδους ενέργειες. Όσον αφορά την κατάσταση των καταλυμάτων μας, υπάρχουν καταλύματα ποιοτικά ή μη, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα Ελληνικά Νησιά. Υπάρχει μια τάση για λειτουργία αυτόνομων καταλυμάτων, τύπου »Επιπλωμένων Εξοχικών Κατοικιών» και το βλέπω πού θετικά. Τέλος το ΕΣΠΑ, είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών μας, αρκεί να υπάρχει η σωστή βάση και ενημέρωση. Καλό είναι να ενημερώνονται οι επιχειρηματίες, για να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις με επιδοτήσεις.

Οι Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις είναι από το Ταμείο Συνοχής της Ευρώπης, το οποίο έχει έσοδα από το ΦΠΑ των Κρατών της Ε.Ε., οπότε ο κάθε ένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, όχι μόνο να δίνει Φόρους αλλά να παίρνει και καμιά επιδότηση αν μπορεί.

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ:

1. »ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ».

2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΜΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ»

3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΜΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΗΜΑ» (Τα αναγράφω αναφορικά) Θεωρώ ότι μέσα από συζήτηση και ενέργειες που αφορούν τον Τουρισμό, σε συνάρτηση με την εφαρμογή του Γ.Π.Σ. και των Χρήσεων της Γης, μπορεί το νησί μας να αξιοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, βελτιώνοντας την διαμονή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.