Εντύπωση προκαλεί η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης φιδιών στο νησί μας το τελευταίο διάστημα. Εντύπωση όμως προκαλεί και το αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι βαθύτατα πεπεισμένοι ότι οι οικολόγοι είναι αυτοί που αφήνουν φίδια και μάλιστα οχιές, όχι μόνο φυσικά στο νησί μας αλλά γενικότερα στην ύπαιθρο. Παρόλο που προφανώς η ιστορία με τους «οικολόγους και τα φίδια» είναι ένας μύθος, ίσως προκατασκευασμένος, οφείλουμε να εξετάσουμε γιατί βρίσκει έδαφος και ριζώνει. Αν ήταν διαδεδομένη κυρίως στους κατοίκους των πόλεων, θα λέγαμε ότι έχουν χάσει την επαφή με την φύση και εντυπωσιάζονται όταν συναντήσουν ένα φίδι στο δρόμο τους. Όμως, η φήμη αυτή κυκλοφορεί κυρίως στους ανθρώπους της υπαίθρου.

Υπάρχει πράγματι αύξηση της παρουσίας φιδιών, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά, ώστε να αποδίδεται στους «οικολόγους που τα ρίχνουν τις νύχτες με τα ελικόπτερα»; Οι συνθήκες ενός οικότοπου (διαθέσιμοι πόροι, ανταγωνιστές, θηρευτές, κλιματικές συνθήκες, κρυψώνες κτλ.) είναι αυτές που καθορίζουν τα μεγέθη των πληθυσμών των διάφορων ειδών και έτσι, όσες απελευθερώσεις και να γίνονται, οι αριθμοί ισορροπούν και πάλι στους αρχικούς πολύ σύντομα. Οφείλουμε βέβαια να αντιληφθούμε ότι τα ελληνικά οικοσυστήματα, μεταξύ αυτών και της Σκιάθου, έχουν διαταραχθεί ριζικά μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, οπότε δεν είναι περίεργο αν εμφανίζονται είδη ζώων σε περιοχές που δεν υπήρχαν πριν (χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η εμφάνιση αγριογούρουνων στην περιοχή της Εκάλης) ή σε διαφορετικές συχνότητες από ό,τι εμφανίζονταν πριν.

Μπορεί άραγε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό και πόσο πιθανό είναι να απελευθερωθούν ζώα μαζικά για περιβαλλοντικούς και οικολογικούς σκοπούς; Αν όχι, τότε πώς δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος μύθος; Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο της Ελληνικής Ερπετοπανίδας, όπου ο ειδικός ερπετολόγος Ηλίας Σαχίνης εξηγεί επιστημονικά, εμπεριστατωμένα και ευκολονόητα γιατί «οι οικολόγοι και τα φίδια» είναι απλώς ένας ακόμη αστικός μύθος.

http://www.herpetofauna.gr/index.php…