[*] Ο Γιώργος Σανιδάς είναι συγγραφέας και μόνιμος συνεργάτης του SkiathosLife.gr 

Με το όνομα Αργοναυτική εκστρατεία ονομάζεται, στην Ελληνική Μυθολογία, η εκστρατεία του Ιάσονα και του πληρώματος του περί το 1350 π.Χ, (πάντως πριν τον Τρωικό πόλεμο) από την Ιωλκό της Μαγνησίας στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. 
Αποτελεί την πρώτη καταγραφόμενη Πανελλήνια κίνηση και θεωρείται της ίδιας αξίας με τα ομηρικά Έπη.
Η εκστρατεία πήρε το όνομά της από το πλοίο του Ιάσονα, την Αργώ, η οποία με τη σειρά της ονομάστηκε έτσι λόγω του κατασκευαστή της Άργου.

Ήταν φτιαγμένο από έλατα του όρους Πηλίου και κατά τη διάρκεια της κατασκευής ο Άργος καθοδηγείτο από την θεά Αθηνά. Είχε πενήντα κουπιά και στην πρύμνη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βαλανιδιά της Δωδώνης προκειμένου να τους δίνει χρησμούς.
Το πρώτο κείμενο που περιγράφει την Αργοναυτική εκστρατεία γράφηκε από τον Ορφέα που πήρε μέρος στην εκστρατεία.
Περίφημο επίσης είναι το έπος του ‘Αργοναυτικά’ του Απολλώνιου Ρόδιου (295 π.Χ. – 215 π.Χ.).
Ο τελευταίος αναφέρεται στην «εἰναλίη Σκίαθο», την παραθαλάσσια δηλαδή Σκιάθο. Ο πρώτος όμως, περιγράφει ακριβώς από πού πέρασε η Αργώ βγαίνοντας απ’ τον Παγασητικό:
Στίχοι 460-464
» Πήλιον ἐκνεύσαντες· ὑπέρ μέγα λαῖτμά δε πόντου
ἀφρός ἐπιζείων χαροπήν λεύκαινε θάλασσαν.
Τισαίη δ’ ἀπέκρυφθεν ἄκρη καί Σηπιάς ἀκτή, (Χ.Β)
φάνθη δέ Σκίαθος, Δόλοπός τ’ ἀνεφαίνετο σῆμα,
ἀγχίαλός θ’ Ὁμόλη, ῥοαί θ’ἁλιμυρεῖς Πηνειοῦ,»
Μετάφραση:
ξεμακραίνοντας ἀπό τό Πήλιο. Πάνω ἀπό τά βαθιά νερά τοῦ πόντου ὁ ἀφρός σηκωνόταν καί λεύκαινε τή θάλασσα. Τό ἀκρωτήριο τῆς Τισαίας χάθηκε ἀπό τή θέα καί φάνηκε ἡ ἀκτή τῆς Σηπιάδος καί ἡ Σκιάθος καί διακρινόταν ἤδη τοῦ Δόλοπος τό μνῆμα, κι ἀκόμη ἡ παράκτια Ὁμόλη καί το ρεῦμα τοῦ Πηνειοῦ.
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε πως η Αργώ κινήθηκε βόρεια, στο μπουγάζι ανάμεσα στη Σκιάθο και το Πήλιο κι όταν έφτασε στο ύψος των εκβολών του Πηνειού, στράφηκε ανατολικά, πέρασε απ’ το δασοστεφή Άθω και έκανε την πρώτη στάση της στην γυναικοκρατούσα τότε Λήμνο…