Το καμένο σώμα του 43χρονου έμοιαζε με κούκλα βιτρίνας…
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το εργατικό δυστύχημα

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την προχθεσινή τραγωδία στα Κάτω Λεχώνια, όπου έχασε τη ζωή του ένας 43χρονος εργάτης. Το σώμα του άτυχου εργάτη φέρεται να είχε πάρει τη μορφή πλαστικής κούκλας βιτρίνας εμπορικού καταστήματος, μετά τα ολικά εγκαύματα που υπέστη.

Την ίδια ώρα «άγνωστος» παραμένει ο εργοδότης, που προχθές έδωσε μεροκάματο στον 43χρονο, ενώ θα ληφθούν καταθέσεις από τρία πρόσωπα. Όλοι πάντως οι εμπλεκόμενοι ανέθεσαν σε δικηγόρους τις υποθέσεις τους.
Η τραγωδία για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου λαμβάνει διαστάσεις. Μάλιστα φέρεται να ήταν πολύ δύσκολη η αναγνώρισή του από τους δικούς του. Σύμφωνα με πληροφορίες εμπειρογνωμόνων, αιτία του δυστυχήματος φέρεται να ήταν η ακαριαία ανάφλεξη που προκλήθηκε στον κλειστό χώρο, όπου εργαζόταν με οξυγονοκόφτη ο άτυχος εργάτης, όταν ο σπινθήρας του οξυγόνου συνάντησε τα αέρια των αναθυμιάσεων, που επίσης ήταν εγκλωβισμένα στον χώρο των πρώην ψυγείων.
Η ακαριαία αυτή ανάφλεξη πολλαπλασιάζεται, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, όσο μεγαλύτερα είναι τα εγκλωβισμένα φορτία αναθυμιάσεων στον χώρο. Επίσης ο άτυχος εργάτης φέρεται να μην ήταν έμπειρος σε τέτοιες εργασίες.
Επιθεωρητές Εργασίας εξέτασαν χθες τις συνθήκες πρόκλησης της φωτιάς στα παλιά ψυγεία Αλεξόπουλου, όπου έχασε τη ζωή του ο 43χρονος αλβανικής καταγωγής και θα βρεθούν και σήμερα στον χώρο για να καταθέσουν το πόρισμά τους. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα χώρο που υπήρχαν ηλεκτρικοί πίνακες και μηχανήματα, όπου εργαζόταν ο 43χρονος πατέρας τριών παιδιών. Βρέθηκε σε μια σκάλα, σε σημείο που η Πυροσβεστική θεωρεί ότι προκλήθηκε και η έκρηξη και όπου εγκλωβίστηκε.
Χθες εξάλλου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, που διενεργεί τη σχετική προανάκριση, όρισε πραγματογνώμονα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, ώστε να εξεταστεί κάθε πιθανότητα και ενδεχόμενο.
Ο 43χρονος εργάτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Πυροσβεστικής, φέρεται να μην ήταν μόνος του μέσα στις εγκαταστάσεις. Στην εγκατάσταση πρέπει να βρίσκονταν τρία άτομα. Τα δύο άτομα που δεν βρέθηκαν, φέρονται να τράπηκαν σε φυγή, σύμφωνα πάντα με τους αυτόπτες μάρτυρες, όταν ξέσπασε η φωτιά. Πάντως οι αυτόπτες φέρονται να γνώριζαν και τα πρόσωπα, για τα οποία υποστηρίζουν πως τράπηκαν σε φυγή μόλις έγινε η έκρηξη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Κώστα Στεργίου με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ζητήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα, ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο.

Οι «άγνωστοι εργοδότες»
Οι έρευνες βαδίζουν στο σκοτάδι και η Πυροσβεστική ακόμα δεν έχει εντοπίσει τον πραγματικό «εργοδότη», που προχθές έδωσε μεροκάματο στον 43χρονο, που έχασε τη ζωή του. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί, εάν ο κληρονόμος του Δ. Αλεξόπουλου είναι ο ιδιοκτήτης των ψυγείων ή εάν η ιδιοκτησία πέρασε σε άλλο πρόσωπο.
Η κατάσταση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ακίνητο, στο οποίο εργαζόταν ο 43χρονος, όπου βρήκε φρικτό θάνατο, είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις ανακρίσεις, ο 43χρονος είχε σχέση με συγκεκριμένο εργοδότη, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του σε σταθερή βάση, ο οποίος φέρεται ωστόσο να μην είχε καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, όπου σημειώθηκε το ατύχημα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 43χρονος δεν εμφανίστηκε για μεροκάματο προχθές στη σταθερή εργασία του και δεν ενημέρωσε τον εργοδότη για την απουσία του, όπως καταγράφουν οι καταθέσεις.
Στο ακίνητο που πήρε φωτιά, κατά πληροφορίες, προσέφερε υπηρεσίες για λογαριασμό ενός εργολάβου, πάντα σύμφωνα με τις καταθέσεις. Ποια όμως είναι η σχέση του εργολάβου με τον ιδιοκτήτη, δεν έχει διευκρινιστεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούν μέσω δικηγόρων, όπου ανέθεσαν τις υποθέσεις τους.