Μετά το τέλος των συνεχών πολέμων του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, στις 12/12/1953, το κοινοτικό συμβούλιο της Σκιάθου αποφασίζει να προχωρήσει στην υλοποίηση της δημιουργίας μνημείου ηρώου πεσόντων. Προηγουμένως είχε κηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός και με την αρωγή της Νομαρχίας, αποφασίσθηκε το έργο να ανατεθεί έναντι 45000 δραχμών, στο γνωστό γλύπτη Νικόλαο Παυλόπουλο (Νικόλα) ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει παλιότερα και την προτομή του Μωραϊτίδη για 30000 δραχμές.
Του ζητούν «ανάγλυφο παράσταση. επί λευκού μαρμάρου Πεντέλης που να συμβολίζει τη μητέρα Ελλάδα δαφνοστεφανωμένη δια τας νίκας και οδηγούσαν και πάλιν εις την Νίκην τον Έλληνα ήρωα, υπερασπιστή του Πατρίου εδάφους της τιμής και της πίστεως.»
Ο Νικόλας θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο και το 1955, επί προεδρίας Ευθυμίου Ευθυμιάδη, μπροστά στην προβλήτα του σημερινού λιμανιού και το παλιό καφενείο ‘τα ρόδινα ακρογιάλια’, μέσα σ’ ένα όμορφο παρκάκι, θα τοποθετηθεί το περίλαμπρο γλυπτό που αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα έργα του δημιουργού του και σίγουρα το πιο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας μνημείο του νησιού.
Εκεί θα πούμε σαν μαθητές δημόσια, τα πρώτα μας ποιήματα…
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης το μνημείο άλλαξε θέση. Στήθηκε στο πάρκο μπροστά στο σχολείο για να μαθαίνουν τα παιδιά αυτά που μάλλον ξεχνούμε οι μεγάλοι.
Το έργο πρόσφατα, με ενέργειες του συλλόγου ‘η Σκιάθος’, συμπεριλήφθηκε, μαζί με τις προτομές των δύο Αλεξάνδρων, στα νεώτερα μνημεία της Σκιάθου.
Τέλος, στη βάση του αγάλματος είναι γραμμένοι οι περίφημοι στίχοι του Ι. Πολίτη:
 
Εδώ δεν ξεχωρίζουν
με ονόματα οι νεκροί
στη δόξα σμίγουν και
ένας είναι όλοι μαζί
(*) Ο Γιώργος Σανιδάς είναι συγγραφέας
και μόνιμος συνεργάτης του Skiathoslife.gr