Ο καθηγητής κ. Νίκος Βικέτος στη Σκιάθο την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου

Η ιστοριογραφία της Επανάστασης του ’21 σχεδόν αγνοεί τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα του Γένους. Αλλά η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν τοπικό ιστορικό γεγονός – πελοποννησιακό, ρουμελιώτικο ή νησιώτικο. Ήταν ξεσηκωμός πανελλήνιος, στον οποίο μετείχαν όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας ό,τι μπορούσε ο καθένας, ο κάθε τόπος, ο κάθε Ρωμιός της υπόλοιπης Ελλάδας ή της Διασποράς. Συμμετείχαν οι Επτανήσιοι, οι Θρακομακεδόνες, οι Κρητικοί, οι Δωδεκανήσιοι, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Κύπριοι, ακόμη και Έλληνες της Κορσικής.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσουν από τον Μεγάλο Αγώνα του Έθνους.

Η Επανάσταση του Μάρτη του 1821 ξεκίνησε με την ύψωση του λαβάρου στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Λιγότερο όμως γνωστό είναι πως το χρυσοκέντητο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε ως λάβαρο (αφίσα) βρισκόταν αρχικά στην ωραία πύλη του τέμπλου της Μονής, απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και κεντήθηκε στη Σμύρνη. Η Σμύρνη άλλωστε ήταν γνωστή για τα υφάσματα και την υψηλής αισθητικής χρυσοκεντητική.

Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα θα «ξεδιπλωθούν» μέσα από την ομιλία του καθηγητή και τ. Γενικού Γραμματέα Ενώσεως Σμυρναίων κ. Νίκου Βικέτου, καλεσμένου της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στις 18.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου.

Ο κ. Νίκος Βικέτος είναι Σμυρναϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων και τα 20 τελευταία χρόνια διευθύνει τη διμηνιαία εφημερίδα Μικρασιατική Ηχώ.

Από το 1988 έως το 2000, διετέλεσε υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού Μικρασιατικά Χρονικά της Ενώσεως Σμυρναίων. ΄Αρθρα και μελέτες του για θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν Σμυρνέϊκα τραγούδια από την Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου υπό την διεύθυνση της κας Φανής Μπαρμπή.

Η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου οφείλει να ευχαριστήσει την Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου για την παραχώρηση της αίθουσας, το πλοίο Πρωτέας της ΑΝΕΣ για την μετακίνηση του κ. Βικέτου, το Ιταλικό Εστιατόριο “Giardino Segreto” καθώς και την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου για την φιλοξενία.