Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και βουλευτή Τρικάλων Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το φιάσκο που επεφύλαξε η κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Ανέτοιμη και ανεπαρκής εμφανίζεται η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά. Μετά από αναμονή τριών χρόνων για την έναρξη του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ΄οίκον ΙΙ» και τις επανειλημμένες αναβολές, η κυβέρνηση αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανικανότητα της να λειτουργήσει το κράτος και να απορροφήσει ευρωπαϊκά χρήματα, που περιμένουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια.

Τα 40.000 μικρά νοικοκυριά και οι χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής παρακολουθούν με απόγνωση τις ερασιτεχνικές και ανερμάτιστες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βάλει σε λειτουργία ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχθεί τις χιλιάδες αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων.

Η τελική ανακοίνωση για την έναρξη της εφαρμογής στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ήρθε, δυστυχώς, μαζί με τα ευτράπελα της διαρροής των παραρτημάτων στο διαδίκτυο, πριν την ανάρτηση τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις υποβολής απαιτούν τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος, βρισκόμαστε σε αναμονή ενός αναλυτικού εγχειριδίου, καθώς το υπάρχον περιέχει ελλείψεις και λάθη, ενώ απαιτούνται διευκρινήσεις σε τεχνικά θέματα, όπως η ένταξη των κτιρίων με αυθαιρεσίες. Επίσης, χωρίς διευκρίνιση παραμένει το αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) καθώς και ο ακριβής τύπος. Διευκρινήσεις, επίσης, απαιτούνται στο ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου» (Παράρτημα VI του οδηγού), αφού δεν είναι σαφή στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι, των οποίων είχε εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με το προηγούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οίκον» και oι οποίοι δεν γνωρίζουν, αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων αιτήσεων τους ή αν θα πρέπει να επανυποβάλλουν εκ νέου φάκελο στο νέο πρόγραμμα.

Όμως, η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος παραμένει ανενεργή και όσες φορές κι αν φαινομενικά τέθηκε σε λειτουργία, το σύστημα τελικά κατέρρευσε. Το υπουργείο επικαλείται «τεχνικές δυσλειτουργίες και θέματα συμβατότητας των πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας», αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να δώσει λύση στην νέα αναμονή των πολιτών. Μετά από τρεις αναβολές, η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος προγραμματίζεται στις 19 Μαρτίου και όλοι ελπίζουν σε ένα θαύμα».

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με τους λόγους των συνεχών αναβολών και των καθυστερήσεων στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος, καθώς και για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τέλος, ζητούν να σταματήσει ο εμπαιγμός των παλαιότερων δικαιούχων, των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί, αλλά δυστυχώς δεν διαφένεται πρόοδος στη χρηματοδότησή τους.