Την Τρίτη 6 Μαρτίου στον χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου και στην αίθουσα εκδηλώσεων, δόθηκαν δύο Θεατρικές Παραστάσεις, μία σε μαθητές Λυκείου στις 11π.μ. και μία για το κοινό της Σκιάθου στις 8μ.μ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ο τίτλος της παράστασης ήταν “Ο Γάμος του Καραχμέτη”, διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Παπαδιαμάντη. Η σκηνοθεσία του έργου ήταν της ηθοποιού Κας  Όλιας Λαζαρίδου, τα Σκηνικά και Κοστούμια της Κας Λαζαρίδου και της Κας Δάφνης Ρόκου. Έπαιξαν ο Κος Νικόλαος Χαλδαιάκης και η Κα Μαρία Δαμασιώτη. Όλοι οι συντελεστές από το “Από Μηχανής Θέατρο” των Αθηνών.

Η υπόθεση του “Γάμου του Καραχμέτη” διαδραματίζεται στο Κάστρο, την εποχή που οι κάτοικοι της Σκιάθου έμεναν μέσα σ’αυτό.

Ο Κουμπής προεστός του Κάστρου και φίλος του Τούρκου κυβερνήτη-ναυάρχου ήταν παντρεμένος δεκαπέντε χρόνια με τη Συραϊνώ. Δυστυχώς δεν είχαν παιδιά, κάτι που ο Κουμπής ήθελε πολύ. Και τί σκέφτηκε  γι’αυτό; Θέλησε να παντρευτεί τη νεαρή γειτόνισσά του Λελούδω. Απειλώντας τον ιερέα και με τη βοήθεια του φίλου του Τούρκου, παντρεύεται τη νεαρή Λελούδω και η Συραϊνώ, η παραγκωνισμένη σύζυγος  τί κάνει; Παραμένει στο σπίτι του Κουμπή, συμβουλεύει, προστατεύει τη νέα σύζυγο, μεγαλώνει τα παιδιά τους. Κατάληξη: μετά από δώδεκα χρόνια συγκατοίκησης πεθαίνει η Συραϊνώ και Ω! το θαύμα, τα οστά της μοσκοβολούν όπως ταιριάζει σε μια Αγία ψυχή.

Το συγκεκριμένο διήγημα το αναγνώσκει και το κατανοεί κανείς σύμφωνα με τη δική του αλήθεια και υπάρχουν πολλές αλήθειες όπως:

Η αλήθεια της Ορθόδοξης Θρησκείας.

Η αλήθεια της επιστήμης της ψυχολογίας.

Υπάρχει και η αλήθεια του σημερινού Γυναικείου κινήματος.

Ο Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται, συμπάσχει, αγαπά, κατανοεί, όλες τις γυναίκες ηρωίδες του (Μην ξεχνάμε τη θεια Χαδούλα, τη Φόνισσα, το κυριότερο αποδεκτά φεμινιστικό του έργο).

Δε θα μπορούσε να μην κάνει το ίδιο για τη Συραϊνώ και τη Λελούδω.

Οι θεατές δέχθηκαν και κατά γενική εκτίμηση, απόλαυσαν (σύμφωνα με τη δική τους αλήθεια ο καθένας ) τη συγκεκριμένη παράσταση.

Ευχαριστούμε την Κα  Όλια Λαζαρίδου και τον θίασό της για την ευκαιρία που μας έδωσε να απολαύσουμε έργο του Παπαδιαμάντη με ευρηματική σκηνοθεσία, ευφάνταστα σκηνικά και αφοπλιστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.

Να ευχαριστήσουμε και τους παρευρισκόμενους όπου με την παρουσία τους  τίμησαν και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Επίσης να ευχαριστήσουμε και τους χορηγούς μας χάριν στους οποίους πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, τις ταβέρνες Μπακάλικο και Τσουκάλι.

Για την ενημέρωση του κοινού το SkiathosLife.gr και το Avantifm.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου