«Τυπική και απολύτως συνηθισμένη διαδικασία» χαρακτηρίζει η γαλλική πρεσβεία το mail με οδηγίες αντιμετώπισης μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα, το οποίο στάλθηκε σε γάλλους υπηκόους που ζουν στη χώρα, γεννώντας υποψίες και τροφοδοτώντας διάφορα σενάρια για το τι αναμένεται να συμβεί.

Βεβαίως, η ιδιαίτερη ευαισθησία μέσων ενημέρωσης σε αυτά τα θέματα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ίσως, δικαιολογείται σε ένα βαθμό, δεδομένης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την άλλη, ακριβώς αυτό το γεγονός θα έπρεπε να κάνει τους πάντες πιο υπεύθυνους και προσεκτικούς.

Το in.gr, μόλις το mail είδε το φως της δημοσιότητας συνοδευόμενο από αυθαίρετες ερμηνείες και επικίνδυνα υπονοούμενα, επικοινώνησε με τη γαλλική πρεσβεία για επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις.

«Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που σάς ανησυχούν. Πρόκειται για διοικητική οδηγία, η οποία δίνεται για να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Αυτά που γράφουν όλες οι πρεσβείες στις ιστοσελίδες τους. Πάντοτε υπάρχουν οδηγίες για τους πολίτες της Γαλλίας που ζουν στην Ελλάδα» σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για επικαιροποίηση των οδηγιών αυτών.

Το «επίμαχο» mail ανέφερε πως «σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, όλοι οι γάλλοι υπήκοοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και διαμένουν στην Ελλάδα θα απευθύνονται στον υπεύθυνο ασφαλείας του γαλλικού προξενείου ή της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα», παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές στους πολίτες.

Στο σχέδιο που έχουν φτιάξει οι γαλλικές αρχές για να προστατέψουν τους πολίτες τους έχουν χωρίσει την Ελλάδα σε τομείς κι έχουν ορίσει επικεφαλής που θα καθοδηγούν τον κόσμο.

Κωνσταντίνος Χασανδρινός