Το παράδειγμα του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου

Όταν η κοινωνία διατηρεί τον τοπικό πολιτιστικό παλμό της, τότε το δέσιμό της είναι ισχυρό και αδιάσπαστο. Η σημερινή μας κοινωνία έχει ανάγκη να βρίσκει τρόπους έκφρασης. Να ζει και να εκφράζεται. Κυρίως όμως έχει ανάγκη την ισχυρή παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίοι ενισχύουν, προωθούν, διαδίδουν, στηρίζουν, προφυλάσσουν και κυρίως προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με τον τρόπο αυτό συντελείται μία αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας, την οποία θα κληρονομήσουν ως ισχυρή παρακαταθήκη οι νεότεροι.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου με τα δραστήρια μέλη του και την αγάπη τους για τον τόπο και την κληρονομιά του. Η κινητοποίησή τους για την αναβίωση των εθίμων της Αποκριάς απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη συνοχή τους για την ανάγκη προώθησης και προβολής των εθίμων με βιωματικό τρόπο και με πλήρη ενσυναίσθηση του καθήκοντός τους απέναντι στις παραδόσεις του νησιού τους. Γνωρίζουν, ως θεματοφύλακες των παραδοσιακών αξιών, να οδηγούν τον κόσμο στην συνύπαρξη και την πολιτιστική συνεργασία, μέσω του τοπικού τους πολιτισμού, καθώς ο πολιτισμός ενώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας αποδεχτεί την πρόσκληση από την Διευθύντρια του Γυμνασίου Σκοπέλου, κα Θεοδώρου, και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, να παρακολουθήσω ιδίοις όμμασι τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εγκάρδια υποδοχή, την άψογη φιλοξενία, την ξενάγηση, και την αγάπη που εισέπραξα από όλα τα μέλη του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου.

Ειδικότερα ευχαριστώ θερμά τον ακάματο Πρόεδρο Παντελή Χρυσοφό, την Phd παιδίατρο και Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ρηγίνα Σκλάβου για τις γλυκές της δημιουργίες, τη δημοσιογράφο και μέλος Σπυριδούλα Μπέτσα για την εξαιρετική της συνέντευξη, τη φιλόλογο και μέλος Νίκη Σκλάβου, την επιχειρηματία και μέλος Καθηνιώτη Σοφία και φυσικά τις δυο Διευθύντριες των σχολείων την κα Κυριακή θεοδώρου και την κα Αλεξία Καπραβέλου για την εξαιρετική τους φιλοξενία καθόλο το διάστημα παραμονής μου στην Σκόπελο.

Αξίζουν τα συγχαρητήριά μας για την προσπάθεια τους να διασώζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, ευαισθητοποιώντας τους συντοπίτες τους μέσα από τις εκδηλώσεις τους και τις διάφορες δραστηριότητες. Με ζήλο, αγάπη και μεράκι, εύχομαι να συνεχίζουν να κερδίζουν τη μάχη για τη διατήρηση της τοπικής τους ιστορίας.

* Η Σοφία Κανταράκη, είναι Φιλόλογος-Ιστορικός, Συγγραφέας και
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας-