Πλησιάζει η καθαρή Δευτέρα και δεν υπάρχει παιδί και μεγάλος άνθρωπος που να μην ονειρεύεται να έχει καλό καιρό για να μπορέσει να πετάξει το χαρταετό του. Μία παράδοση πανάρχαια που κρύβεται μέσα στο βάθος των αιώνων., έχει φτάσει και στις μέρες μας. Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα όμως μέσα από τις παραδόσεις αρχαίων πολιτισμών, όπως της Κίνας και της Ελλάδας, όπου παρουσιάζονται καταγραφές περίπου από το 2000 Π.Χ. στην Κίνα, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε παραδόσεις που ξεκινούν γύρω από το 400 Π.Χ. Ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.)από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγορισμού, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του.

Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Βλέπουμε επίσης σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στις παραδόσεις της Ανατολής, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ιαπωνία, Ινδία αλλά και στην Ταϊτή να γίνονται μεγάλοι εορτασμοί και φεστιβάλ διαγωνισμού πετάγματος του αετού πράγμα που σημαίνει ότι είναι βαθειά χαραγμένη αυτή η παράδοση μέσα στους λαούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τι να σημαίνει όμως άραγε αυτό το πέταγμα του Αετού; Τα ήθη, τα έθιμα και παραδόσεις των λαών κρύβουν μέσα τους κάποιους πολύ σημαντικούς συμβολισμούς. Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική. Στην δική μας παράδοση, την Χριστιανική, μετά την Καθαρή Δευτέρα μπαίνουν οι πιστοί στην περίοδο της νηστείας αλλά και της προετοιμασίας τους για την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την απελευθέρωση της ψυχής από την προσκόλληση της ύλης Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και το σκίρτημα χαράς που νιώθουμε, όταν καταφέρνουμε να τον δούμε να πετάει ψηλά, είναι σαν να πετάει η ψυχή μας ελεύθερη προς τον Ουρανό και κατά βάθος ευχόμαστε να μπορούσαμε να βρεθούμε κι εμείς μαζί του εκεί ψηλά για να πλησιάσουμε τον Θεό. Όποιος δεν πέταξε ποτέ χαρταετό, δεν έστρεψε το βλέμμα όσο ψηλά χρειάζεται… Όπως και η καλούμπα που κρατάει δεμένο τον χαρταετό με το χέρι μας και ολοκληρώνοντας το πέταγμα μας επιστρέφει ο χαρταετός πίσω στη γη,

Έτσι και η ψυχή μας ελευθερώνεται με το «σχοινίο του Αργυρίου», όπως ονομάζεται, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των κροτάφων μας και εκτυλίσσεται μαζί με την Ψυχή προς τα Ουρανία Πεδία, αλλά και την βοηθάει να μην χάσει την επαφή της με το σώμα επιστρεφόμενη σ αυτό. Πέρα από το όποιος κι αν είναι ο πραγματικός συμβολισμός του, το βέβαιο είναι ότι προσφέρει μεγάλη χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους, χαρίζοντας ένα ανάλαφρο πετάρισμα στην καρδιά μας.

Καλή σαρακοστή με αγάπη