Σε τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία, θα παραδοθούν στους συγγενείς τους τα λείψανα των μελών του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που σκοτώθηκαν όταν το 1964, στον κόλπο του Ξερού, λίγο έξω από την Μόρφου, η τουρκική αεροπορία έπληξε το σκάφος με βόμβες ναπάλμ.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ενώ θα προηγηθεί τρισάγιο, το οποίο θα τελέσει θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’.

Η ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη, εκ των οποίων την ζωή τους έχασαν τα επτά, έξι από την Ελλάδα και ένας κύπριος εθελοντής.

Τα λείψανα των πέντε πεσόντων του «Φαέθων» θα μεταφερθούν αυθημερόν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας C-27.

Οι πέντε Ελλαδίτες νεκροί της ακταιωρού που θα επαναπατριστούν με 53 χρόνια καθυστέρηση είναι ο Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης, ο Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος, ο Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος, ο Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος και ο Ναύτης Νικόλαος Καπαδούκας από την Γλώσσα Σκοπέλου

Τα οστά του έκτου νεκρού, του ναύτη Νικόλαου Νιάφα, είχαν παραδοθεί στους συγγενείς του, πριν από μερικούς μήνες.

Η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης των οστών που ήταν θαμμένα στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο.