Στην ομιλία που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Ενοριών Σκιάθου, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Υπ. Διδ. Θεολογίας – Εικονογράφος – Καθ. Βυζ. Μουσικής, παρουσίασε αποσπάσματα από το Δράμα του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη «Πόλεως Άλωσις», (σε Πράξεις Πέντε).

Το Δράμα αυτό γράφτηκε το 1888 και συμμετείχε στον Δ’ Δραματικό Διαγωνισμό Ολυμπιάδος. Βρίσκεται σε χειρόγραφη μορφή στο αρχείο του Ε.Λ.Ι.Α. Αφορμή για την παρουσίαση υπήρξε το σύγγραμμα της Αρετής Βασιλείου, επίκουρου Καθηγήτριας Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, «Τρυγών η φιλέρημος. Το θέατρο του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη και η αναζήτηση της καλλιτεχνικής και εθνικοθρησκευτικής ταυτότητας στο τελευταίο τέταρτο του 19ου και το πρώτο του 20ου αιώνα», στο Παράρτημα του οποίου φιλοξενείται το Δράμα «Πόλεως Άλωσις».

Προσπάθεια της συγγραφέως είναι να καταδειχθεί ότι ο Μωραϊτίδης δεν είναι απλώς ηθογράφος, αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Με την τέχνη της μυθιστορίας συμβάλλει στην θεατροποίηση της ιστορίας. Αντλεί από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν γεγονότα, τα οποία μεταπλάθει και ζωοποιεί σε θεατρικό διάλογο. Δεν αρκείται όμως σε αυτό, προχωρά και σε ψυχογραφική εμβάθυνση στους ήρωές του. Το Δράμα «Πόλεως Άλωσις» αφορά στην Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς το 1453.

Ο Μωραϊτίδης εμβαθύνει και στο ψυχολογικό δράμα και την αποτύπωση της εσωτερικής ψυχικής οδύνης του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πράγμα πρωτότυπο για την εποχή του σε θεατρικά έργα με όμοιο θέμα. Το σύγγραμμα της Αρετής Βασιλείου αποτελεί σταθμό στη μελέτη του έργου του Μωραϊτίδη, καθώς είναι σχεδόν άγνωστα τα θεατρικά του έργα. Ωστόσο ήταν αδύνατον να παρουσιαστεί διεξοδικά σε μια μόνον ώρα.

Οπότε ο ομιλών περιορίστηκε να παρουσιάσει κάποιες αρχές που διέπουν το θέατρο στον Μωραϊτίδη, με βάση το Δράμα Πόλεως Άλωσις, όπως αναλύεται στο Σύγγραμμα. Ακολούθως έγινε ανάγνωση ενδεικτικών αποσπασμάτων από τις Πέντε Πράξεις του Δράματος.

ΔΕΙΤΕ VIDEO – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΤΟΥΜΠΑ