Το 2018 δεν θα είναι καθόλου εύκολο για την άνθιση της Κρουαζιέρας στην Ελλάδα καθώς υποδομές, γραφειοκρατία και αύξηση του μεγέθους των κρουαζιεροπλοίων που θα έρχονται στα ελληνικά λιμάνια κάνουν επιτακτική την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των ελληνικών λιμένων, όπως υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τουριστικών Γραφείων της Ελλάδας Λύσανδρος Τσιλίδης.

Μάλιστα με την δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσιλίδης καλεί τον Πρωθυπουργό να «σκύψει» προσωπικά στο συγκεκριμένο κλάδο και στα ανοικτά ζητήματα που υφίστανται και να συστήσει συντονιστικό φορέα που θα τρέξει και θα υλοποιεί έγκαιρα τα έργα των υποδομών στα ελληνικά λιμάνια. Ο κ. Τσιλίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα νέα πλοία που θα έλθουν στα ελληνικά λιμάνια την επόμενη τριετία θα είναι μεγαλύτερα ξεπερνώντας τα όρια που μπορούν να αντέξουν οι υφιστάμενες υποδομές.

Hatta-Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση της Κρουαζιέρας

Με σκοπό την ενίσχυση της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή, νέα ώθηση στο κοινό όραμα για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο θα δώσουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπεγράφησαν πρόσφατα, σε υπουργικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λάρνακα, καθώς και μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα δώσει ώθηση στον EMTAAS (East Mediterranean Travel & Tourist Agents Associations Synergies), μια πρωτοβουλία της FedHATTA στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διευρύνει τις τοπικές συνέργειες στον τουρισμό της περιοχής.

Ο EMTAAS εγκαινιάσθηκε φέτος με την υπογραφή τριμερών συμφωνιών μεταξύ των φορέων Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας (FEDHATTA), Κύπρου (ACTA) και Αιγύπτου (ΕΤΑΑ) αλλά και Ελλάδας (FEDHATTA), Κύπρου (ACTA) και Ισραήλ (ΙΤΤΑΑ) με στόχο τη δικτύωση στο άμεσο μέλλον.

Ο EMTAAS έχει σκοπό να δώσει ώθηση στον τουρισμό μεταξύ των χωρών μελών του, να αναπτύξει κοινές τουριστικές δομές και να επεκτείνει τα ταξιδιωτικά προγράμματα των επισκεπτών της περιοχής.

Παραμένοντας στο σκέλος των υποδομών απαραίτητες είναι και οι διευκολύνσεις στο θέμα των θεωρήσεων Visa (Free Visa), ώστε να διευκολύνονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επισκέπτες της κρουαζιέρας.