Σε κλίμα κατάνυξης αλλά και αισιοδοξίας, όπως ορίζει η μέρα, οι Ορθόδοξοι γιόρτασαν τα Χριστούγεννα και στη Σμύρνη μαζί με τον ποιμενάρχη τους, τον μητροπολίτη Βαρθολομαίο.

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν και χριστιανοί που έφτασαν από την ευρύτερη περιοχή των μικρασιατικών παραλίων.

Όπως συνηθίζεται, το αποστολικό και ευαγγελικό ανάγνωσμα, το Σύμβολο της Πίστης αλλά και η Κυριακή Προσευχή αναγνώσθηκαν σε διάφορες γλώσσες, και ως έκφραση του οικουμενικού μηνύματος της Ορθοδοξίας. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κατζιγκάς, εφημέριος στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης, ανέγνωσε στα ελληνικά την επί τοις Χριστουγέννοις Πατριαρχική Απόδειξη. Στα τουρκικά την ανέγνωσε ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης και στα ρωσικά ο Αλέξιος Γιερέμιν.


Ιδιαίτερο χρώμα στο εορταστικό διήμερο έδωσε η ουκρανική χορωδία Blagovist, που έφτασε στην πόλη έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Προξενείου της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Το χριστουγεννιάτικο μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε την παραμονή στο ναό της Αγίας Φωτεινής, παρουσία και του Ουκρανού προξένου.

Ο μητροπολίτης Σμύρνης στο μήνυμά του ευχήθηκε τα φετινά Χριστούγεννα να αποτελέσουν αφορμή γόνιμου πνευματικού προβληματισμού και περισυλλογής για όλους, και κυρίως στους άρχοντες των εθνών. Στις ιερές ακολουθίες έδωσαν το παρών η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, οι υπάλληλοι του προξενείου αλλά και τα μέλη της ελληνικής αποστολής του ΝΑΤΟ με τις οικογένειές τους.

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου

Τα φετινά Χριστούγεννα να αποτελέσουν αφορμή γόνιμου πνευματικού προβληματισμού και περισυλλογής για όλους και κυρίως στους άρχοντες των εθνών ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Σμύρνης στο φετινό του μήνυμα. Αναλυτικά:

Εύχομαι υγεία, ευτυχία και κατά Θεό και κατ’ άνθρωπο ευημερία στα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, στους αδελφούς μας που διαμένουν στο εξωτερικό και στους καταγομένους από την περιοχή μας. Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να αποτελέσουν αφορμή γόνιμου πνευματικού προβληματισμού και περισυλλογής για όλους τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για «τους ταχθέντας άρχειν των εθνών» ώστε να επικρατήσει η «επί γης ειρήνη και η εν ανθρώποις ευδοκία».

Είθε το μήνυμα των Χριστουγέννων να αγγίξει τις καρδιές όλων μας! Είθε η καρδιά μας να είναι μια Φάτνη όπου γεννάται σήμερα ο Χριστός! Είθε ο Χριστός να κατευθύνει την ζωή μας, την σκέψη μας, τις αποφάσεις μας. Είθε να μπορέσουμε σήμερα μαζί με τον Απόστολο Παύλο να αναφωνήσουμε «ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός» (Γαλ. β΄ 20). Δηλαδή δεν ζει ο παλαιός, κακός, εαυτός μας, αλλά ο νέος ο εν Χριστώ. Ζει μέσα μας ο Χριστός.

Είμαστε ένα με τον Χριστό. Και τότε η ζωή μας θα γίνει καλύτερη. Και ο κόσμος μας καλύτερος, καθώς οι ανακαινισμένοι εν Χριστώ και σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού άνθρωποι θα συμβάλλουμε ο καθένας μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων και της ευθύνης μας, στην πραγμάτωση του «επί γης ειρήνη».

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!