Με επιστολή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Πασχάλης απάντησε σε ανάρτηση του αρθρογράφου μας Γιώργου Σανιδά σχετικά με την δραστηριότητα του κ. Όρτβιν στη Σκιάθο.

Ο Ortwin widmann μας δείχνει το δρόμο… | του Γιώργου Σανιδά

Όντας πρόεδρος στην αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Σκιάθου την τετραετία 2006-2010 θεωρώ ότι με τους συνεργάτες μου Σγαρδώνη Σπύρο, Δημήτρη Διολέττα, Λένα Χριστέλη, και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση και την βοήθεια των υπαλλήλων ( Κυριακούλη Ελένη, Νίκος Πατσογιάννης, Σαρρή Χριστίνα, Αθηνά Παπαγεωργίου,που ξεπερνούσαν συχνά τις δημοσιοϋπαλληλικές τους αντιλήψεις και υπερέβαλαν εαυτούς πραγματοποιήσαμε ένα εξαιρετικό έργο. Νιώθω την υποχρέωση να τους ευχαριστήσω έστω και αρκετά χρόνια μετά. Υπήρξε λοιπόν μια επιχείρηση η οποία σύμφωνα με τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών (τις οποίες μπορώ να σας στείλω) η καλύτερη και πιο κερδοφόρος δημοτική επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις τις ήταν το μεγάλο μου όνειρο, η διασύνδεση και ανάδειξη των μονοπατιών με τους θρησκευτικούς προορισμούς. Τα λαμπρά οικονομικά αποτελέσματα μας επέτρεψαν μα διαθέσουμε αρκετά χρήματα ώστε να διεκδικήσουμε και να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης του αείμνηστου κ. Αθανασίου Νάκου στο οποίο η Σκιάθος συμμετείχε ως προορισμός λόγω της πυρκαγιάς του 2007 που είχε πλήξει το νησί μας. Έτσι με ίδια συμμετοχή των ασφαλιστικών εξόδων και με επιδότηση της μισθοδοσίας, άρχισε με την συμμετοχή 15 εργαζομένων συν των μόνιμων υπαλλήλων, το τεράστιο έργο της διάνοιξης όλων των μονοπατιών της Σκιάθου. Έργο που ήταν αδύνατο όπως καταλαβαίνετε να πραγματοποιήσει ένας υπερήλικας όπως ο Κ.Ορτβιν. Οι κύριοι Πατσονικολής Θανάσης, Χαλκιά Ματούλα, Άγγελος Κονδυλης, Βασιλική Αξιαρλη, και πολλοί άλλοι που δεν θα αναφέρω χάρη συντομίας, καθημερινά και επί μήνες διάνοιξαν τα Σκιαθίτικα Παπαδιαμαντικα μονοπάτια. Στη συνέχεια αναθέσαμε στον κ. Νίκο Μαχαίρα την χαρτογράφηση των μονοπατιών ο οποίος σημειωτέον ήταν ο μόνος που είχε την άδεια του ελληνικού στρατού για χαρτογράφηση και την ένταξη τους με το σύστημα gps. Όλο τον καιρό που ο κ. Νίκος Μαχαίρας πραγματοποιούσε την χαρτογράφηση είχε βοηθώ τον κ. Ορτβιν!!!

Στη συνέχεια ένας υπέροχος οδηγός εκδόθηκε από την αναπτυξιακή Σκιάθου για τον οποίο πολλοί άνθρωποι και υπάλληλοι (και πάλι τους ευχαριστώ) κουράστηκαν πραγματικά. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και δαπανήθηκαν πραγματικά πολλά χρήματα. Και ενώ ήμασταν πλέον υπερήφανοι για την έκδοση αυτού του όμορφου οδηγού ο οποίος θα αποτελούσε τον οδηγό για μια αλλαγή της τουριστικής μας κατεύθυνσης ηδη απο το 2010, πληροφορούμαστε ότι ο κ. Ορτβιν έχει εκδώσει ένας οδηγό ίδιος με τον δικό μας και παράλληλα εχει κάνει αγωγή σε εμάς για οικειοποίηση της ιδέας του και έχει ζητήσει την διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων παρότι που πραγματικά συνέβαινε το αντίθετο και ο ίδιος είχε οικειοποιηθεί όλο το έργο της επιχείρησης.

Δυστυχώς οι μετέπειτα δημοτικές αρχές δεν χειρίστηκαν με επάρκεια το θέμα, με κάθε επιφύλαξη γνωρίζω ότι ο δήμος δεν παραστάθηκε καθόλου στη δίκη με αποτέλεσμα να χαθεί η δίκη λόγω απουσίας του δημοτικής αρχής. Προσωπικά, ποτέ δεν έλαβα κάλεσμα για να παραστώ σε αυτή τη δίκη ούτε ποτέ ενημερώθηκα για την εξέλιξη της, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο διότι γνώρισα στη συνέχεια ότι μόνο οι υπάλληλοι υπήρξαν μάρτυρες στην δίκη και οι αιρετοί που θα έπαιζαν και τον καθοριστικό ρόλο απουσίαζαν!!!!!

Παρότι αναγνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλει στον περιπατητικό τουρισμό νιώθω έντονα προσβεβλημένος και φυσικά αμφισβητώ τα αγνά συναισθήματα του εν λόγω κυρίου. Ο σκοπός του όχι μόνο είναι κερδοσκοπικός (χωρίς φυσικά αυτό να είναι μεμπτό) αλλά ο τρόπος που έχει προβληθεί η πορεία του κ. Ορτβιν δεν είναι ο αληθινός. Ελπίζω να αποκαταστήσω με αυτό το άρθρο την αλήθεια και την προσπάθεια τόσων και τόσων που κουράστηκαν και αγάπησαν το έργο για την ανάδειξη του χάρτη και των μονοπατιών.

*Ο Μανώλης Πασχάλης είναι Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σκιάθου
κατά την περίοδο της έκδοσης του συγκεκριμένου οδηγού