Σημαντική η εξέταση με Ψηφιακό Πελματογράφο σε όλες τις ηλικίες

Της Κερασίας Κοφινά

Ομιλία του Αθανάσιου Γραββάνη με θέμα «Ψηφιακό Πελματογράφημα»

Το πέλμα μας είναι υπεύθυνο για την ισορροπία του σώματος. Υπάρχουν πολλές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η Πελματιαία απονευρωσίτιδα (Φλεγμονώδης κατάσταση) και είναι η αιτία του πόνου. Άλλες αιτίες επίσης είναι η ορθοστασία, η ποδική καμάρα υπερβολικά υψηλή (κοιλοποδία) ή χαμηλή (πλατυποδία), η παχυσαρκία, ο ζαχαρώδης διαβήτης κ.ά. Η αποκατάσταση εν γένει γίνεται με την απομάκρυνση της φλεγμονής, την επούλωση της τραυματισμένης περιττονίας, την διόρθωση πιθανών μυϊκών ανισορροπιών και την υιοθέτηση σωστού προτύπου βάδισης και στάσης ( ειδικά παπούτσια και ειδικούς ορθωτικούς πάτους).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ψηλοτάκουνα που μπορούν να δημιουργήσουν αυχενικό σύνδρομο αν φοριούνται καθημερινά.

Γενικότερα, πρέπει να αποφευχθούν τα στενά παπούτσια και τα ψηλοτάκουνα. Να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να περιορίσουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα και την ορθοστασία. Να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια και να κάνουμε πελματογράφημα, καθώς και να φορέσουμε κατάλληλα παπούτσια με ελαστική σόλα, χαμηλό τακούνι 4-5 εκ., να μην πιέζουν ή σφίγγουν το μεσαίο δάκτυλο κ.α.

Ο ψηφιακός πελματογράφος, λοιπόν, είναι διαγνωστική ιατρική που λειτουργεί με το ρεύμα και στο πρόγραμμα του υπολογιστή βλέπουμε το αποτέλεσμα. Διαθέτει 5.088 αισθητήρες και εντοπίζει την κατανομή βάρους. Κατά συνέπεια, το ψηφιακό πελματογράφημα με τις μετρήσεις του πέλματος μπορούν να κατασκευαστούν ειδικά ορθωτικά πέλματα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Τα ορθωτικά πέλματα είναι εξατομικευμένα και κατάλληλα για την απαλλαγή από τους πόνους των κάτω άκρων.

Loading...
error: Content is protected !!