Μία απ’ τις πιο σημαντικές συνέπειες της αλόγιστης ανάπτυξης στο νησί, είναι ο υπερδιπλασιασμός των μόνιμων κατοίκων του. Οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες αποτελούν πια το μισό πληθυσμό και μια παγιωμένη πραγματικότητα και έτσι νομίζω πως πρέπει να τη δούμε. Αυτοί οι άνθρωποι όμως, είναι φυσικό, γνωρίζουν ελάχιστα απ’ ό,τι ονομάζεται άυλη Σκιάθο, όπως εκφράζεται μέσα από τους αιώνες της παράδοσης και της ιστορίας της.

Ο δήμαρχος, και καλά κάνει, ζητά συνεχώς από τα σχολεία του τόπου να αναλάβουν την ευθύνη της γνωριμίας των παιδιών με ό,τι αντιπροσωπεύει το νησί. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν και πόσο γίνεται αυτό, πάντως δεν αρκεί βραχυπρόθεσμα, παρότι όλα ξεκινούν από την παιδεία.

Η ευθύνη να μάθουν οι νέοι κάτοικοι την πραγματική Σκιάθο, ανήκει σε όλους και φυσικά πρώτα στο δήμο μα και στην εκκλησία και στους συλλόγους που αν και πολλοί, κανένας δε βλέπω να πλησιάζει ουσιαστικά τους μετανάστες.
Πρέπει να γίνει απ’ όλους κατανοητό πως η αλλοίωση της ταυτότητάς μας δε γίνεται μόνο επειδή οι επιχειρηματίες αντιγράφουν- κακώς- ξένα πρότυπα προκειμένου να προσεγγίσουν τουρίστες. Γίνεται και όταν οι ντόπιοι δεν φροντίζουν συστηματικά να μάθουν οι καινούργιοι και να αγαπήσουν τον τόπο στον οποίο πλέον διαμένουν.