Στον Άρειο Πάγο η ΔΕΥΑΜΒ για τις αξιώσεις εργαζομένων

 

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ επέλεξε, παρά τις δεσμεύσεις της, να μην υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων από τις μνημονιακές περικοπές. Ενάντια στις αποφάσεις δικαίωσης, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να επιστραφούν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, η δημοτική επιχείρηση κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο χωρίς να το γνωρίζει κανείς.

Η ΔΕΥΑΜΒ είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2016 στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου, που δικαίωνε τους εργαζόμενους, κρατώντας ωστόσο κρυφό το γεγονός. Σημειώνεται ότι η ευνοϊκή για τους εργαζομένους απόφαση του Εφετείου Λάρισας βγήκε τέλη του 2015 και κοινοποιήθηκε αρχές του 2016 στη ΔΕΥΑΜΒ.
Η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί τον Φεβρουάριο του 2016 να είχε κάνει την αίτηση αναίρεσης, δεν την είχε όμως προσδιορίσει. Προχθές Πέμπτη με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ την Πέμπτη, ο εργαζόμενος και μέλος της διοίκησης Μ. Καλόγηρος δεν έδωσε αρνητική ψήφο , αλλά «λευκή».
Η ΔΕΥΑΜΒ έλαβε απόφαση για διορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου για τον προσδιορισμό ενώπιον του Αρείου Πάγου της από 22.2.2016 και με αριθμό εκθέσεως καταθέσεως ενώπιον του Εφετείου Λάρισας Αναίρεσής της. Διορίστηκε πληρεξούσιος δικηγόρος της Επιχείρησης ο Πέτρος Καϊμακάμης για να προσδιορίσει την από 22.2.2016 και με αριθμό εκθέσεως καταθέσεως ενώπιον του Εφετείου Λάρισας 3/24.02.2016 αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά 152 εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ που δικαιώθηκαν τελεσίδικα από το Εφετείο Λάρισας σε επιδίκαση και αποδοχή εργασιακών αξιώσεων.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον της διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και τα δικαστήρια αποφάσισαν τελεσίδικα ότι η επιπλέον μείωση μισθών, πέραν αυτής που προέβλεπε το ενιαίο μισθολόγιο, ήταν παράνομη. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση οι μισθοί θα έπρεπε να επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν στις 31/10/2012 και επιπλέον η ΔΕΥΑΜΒ όφειλε να επιστρέψει αναδρομικά τη διαφορά των μισθών για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μισθοί ήταν μειωμένοι πέραν του νόμιμου. Τέλος, προβλέπονταν ποινή 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασης.

Στις 25 Ιανουαρίου 2016 η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε επίσημα αυτή τη δικαστική απόφαση αλλά αρνήθηκε να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους.
Τον Μάρτιο του 2016 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ο Α. Γαλάτης. Ο Α. Γαλάτης δεσμεύτηκε στο Σωματείο αλλά και δημόσια ότι θα προχωρούσε σε άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, οι μισθοί μας θα επανέρχονταν στα επίπεδα του Οκτώβρη του 2012 και ότι η διαφορά των προηγούμενων ετών θα επιστρέφονταν αναδρομικά μέσα σε τέσσερα χρόνια με καταβολή μηνιαίων δόσεων. Ζήτησε ωστόσο «λίγο» χρόνο για να ρυθμίσει ορισμένες «διαδικαστικές λεπτομέρειες»…Στο τέλος και μετά από τη υλοποίηση των αποφάσεων, ο ίδιος ο Α. Γαλάτης έκανε σαφές στους εργαζόμενους ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος αλλά ο σε αργία Α. Μπέος.
Στη συνέχεια, στις 15 Νοεμβρίου 2016, το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ πήρε επιτέλους επίσημη απόφαση να προχωρήσει στη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση με τον τρόπο που είχε από κοινού συμφωνηθεί ανάμεσα στη διοίκηση και στο Σωματείο. Για ακόμη μια φορά όμως αυτή η απόφαση έμεινε στα χαρτιά…Στις 17 Φεβρουαρίου 2017 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ άλλαξε για άλλη μια φορά και στη θέση του Α. Γαλάτη ήρθε Α. Σαββάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων όπως αποτυπώθηκαν και στην ιστοσελίδα της διοίκησης του Συλλόγου από το μέλος κ. Ιωσήφ Παλάντζα, το λογιστήριο της ΔΕΥΑΜΒ άρχισε να βγάζει τα εντάλματα πληρωμών στις 3 Μαρτίου 2017. Για ακόμη μια φορά όμως σταμάτησε τη διαδικασία ενώ απέναντι στις πιέσεις του Σωματείου ο Α. Σαββάκης ζήτησε κι άλλη «υπομονή» με τη δικαιολογία ότι μόλις ανέλαβε και δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί, παρότι ήταν μέλος της διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι ανέμεναν μέχρι την Τρίτη 16-5-2017, οπότε είχαν λάβει υπόσχεση ότι θα προχωρούσε η υλοποίηση της ειλημμένης δικαστικής απόφασης. Επειδή αυτό δεν συνέβη, την Τέταρτη 17 Μαΐου κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου απαιτώντας την άμεση υλοποίηση της δικαστικής απόφασης, την επαναφορά των μισθών στο ύψος του Οκτωβρίου του 2012 και την καταβολή της διαφοράς τόσων ετών. Η απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να φτάσει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο ανοίγει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, χωρίς να αποκλείονται οι κινητοποιήσεις καθώς έχουν εμπλακεί σε έναν ατέρμονο δικαστικό και πολυδάπανο αγώνα.

Loading...
error: Content is protected !!