Τσουγκριάς: Tο ωραιότερο ερημονήσι του Αιγαίου | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Του Γιώργου Σανιδά

 

Και τίποτε άλλο να μην είχε να επιδείξει η Σκιάθος, έφτανε το ερημονήσι του Τσουγκριά για να την επισκεφτεί κάθε φυσιολάτρης. Ένας ονειρεμένος τόπος μπροστά στο λιμάνι της με έκταση ο,48 τ.χιλ και έξι μοναδικές παραλίες!


Ξεκινώντας απ’ το νοτιοδυτικό Λαλαριά, προχωράμε παράκτια στο Β.Δ Άγιο Φλώρο, τα Κεφαλάκια στο βορρά, το Στίφτη, τα Άλιαστα ανατολικά που χωρίζονται στο Ασκηταριό ή Κακόβραχο και την Αμυγδαλιά.
Μα και η ενδοχώρα κρύβει απίστευτες συγκινήσεις με το παρθένο δάσος από πεύκα, τις ελιές, τους υδροβιότοπους όπου σταθμεύουν τα μεταναστευτικά πουλιά, το ερειπωμένο λιοτρίβι και το μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησάκι που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πινιώρης και χτίστηκε το 1965 από υλικά του τόπου.


Ένα μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου εμπλέκονται το ίδρυμα Επιφανειάδη, η εταιρεία Φιξ, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και ο δήμος, έσωσε το νησί ως τώρα απ’ τα σαγόνια των μεγαλοκαρχαριών, ως πότε όμως; Τα ιδιότυπα φλερτ πυκνώνουν και φιγουράρει στην πρώτη λίστα με τα νησιά προς πώληση.
Όταν ήμουν μικρός κυκλοφορούσε ο τρομακτικός μύθος πως θα ξυπνήσουν ένα πρωί οι κάτοικοι και δε θα δουν το Τσουγκριά στη θέση του. Λέτε να αναφερόταν σ’ αυτό το δυσοίωνο μέλλον;

Loading...
error: Content is protected !!