Το μαγικό χέρι που δημιούργησε την παραδεισένια Σκιάθο, σαν να ήθελε ν’ αφήσει τη σφραγίδα του ανεξίτηλη, πρόσθεσε μια τελευταία πινελιά φτιάχνοντας έναν όρμο που όμοιός του δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο!


Να σε τι συνίσταται θαύμα:
Μια θάλασσα κλειστή, μονίμως ήρεμη, γαλαζοπράσινη χαϊδεύει απαλά τ’ ακρογιάλι όπου η ‘Χρυσή Άμμος’ αστράφτει από αμέτρητες γυαλιστερές φολίδες, λες κι είναι σπαρμένη με σαπφείρους!

Την αγκαλιά της αμμουδιάς στεφανώνει το δάσος του Στροφυλιά με τις πανύψηλες κουκουναριές που ο ίσκιος τους δροσίζει την πλάση ακόμα και μέσα στη λάβα των μεσημεριών του κατακαλόκαιρου.
Και πίσω απ’ το δάσος, μια λιμνοθάλασσα! Απλώνεται περιμετρικά σαν υδάτινος φράχτης που θέλει ν’ αποτρέψει τα έργα των ανθρώπων!

Η λίμνη ενώνεται με τη θάλασσα περνώντας κάτω απ’ το ανατολικό ξύλινο γεφύρι, μαζί με τους κύκνους και τις πάπιες που κολυμπούν συντροφιά τους ανθρώπους.
Αυτός ο ξεχωριστός τόπος με τη σπάνια φυσική ομορφιά, αποτελεί προστατευμένη περιοχή NATURA 2000. Παρόλο αυτό δέχεται αναγκαστικά αναρίθμητους τουρίστες τη θερινή περίοδο που αν μη τι άλλο, οφείλουν να τον σέβονται!

Η επιβάρυνση που υφίσταται απ’ τους επισκέπτες κάθε μέρα, φυσικά και είναι δεδομένη. Ίσως θα έπρεπε να ελέγχεται ο αριθμός τους, καθώς στο παρακείμενο λιμανάκι (τι το θέλαμε;) καταφθάνουν σκάφη από παντού!
Τώρα στους κινδύνους, και ειδικά στους οικιστικούς που παραμονεύουν τριγύρω, έρχεται να προστεθεί και η επέκταση ( του εγκαταλειμμένου Ξενία το οποίο, μετά από 50 χρόνια και ένεκα της κρίσης, πουλήθηκε σε ιδιώτες, και αποτελεί το μοναδικό κτίριο ‘χαμηλά’ στον κόλπο. 

Ας ελπίσουμε πως όλα θα γίνουν όπως προβλέπονται στις μελέτες, αν κι αυτό το ‘επέκταση’ δε το συμπάθησα απ’ την αρχή.

Η Σκιάθος προικίστηκε με έναν απ’ τους επίγειους παραδείσους και έχει την ευθύνη να τον διαφυλάξει όσο καλύτερα μπορεί…