Το πανέμορφο νησί της Σκιάθου, ο φημισμένος φωτογράφος που κατέφθασε με σκοπό να απαθανατίσει μέσα από τη δική του ματιά τις ομορφιές του, προσθέτοντας ακόμη μία επαγγελματική επιτυχία στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του, και η ντόπια κοινωνία του νησιού με την καθημερινότητά της, σίγουρα δε θα άφηναν ασυγκίνητο έναν σκηνοθέτη που θα επιθυμούσε η ταινία του να τύχει της αποδοχής του κόσμου και να αγαπηθεί από το κοινό.
Το μυθιστόρημα  ‘’ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩ’’, θα μπορούσε άνετα να μετατραπεί σε σενάριο, μιας και  κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αυτόματα η φαντασία το αναπαράγει  ως  καλογυρισμένη ταινία. Κι αυτό γιατί τα διαθέτει όλα:
Νησί ,καλοκαίρι, ήλιο, αμμουδιές, θάλασσα, μουσικά ακούσματα, επισκέπτες, έρωτες, πόθοι, πάθη, ζωές που χτίζονται, ζωές που χάνονται, ζωές που αμφισβητούνται… Ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας  γεμάτες πλοκή, μυστήριο, αγωνία, φόβο… Ιστορίες που ξέρει να γράφει καλά η ζωή και που η συγγραφέας ζωντανεύει μπροστά μας με αριστοτεχνικό τρόπο!
Πρωταγωνιστής ο Βίκτωρας, ο καταξιωμένος φωτογράφος, αιώνιος έφηβος, αμετανόητος εραστής της ελευθερίας και απόλυτος υπερασπιστής των προσωπικών του επιλογών. Με κάθε του κλικ, μέσα από τον φακό του, αιχμαλωτίζει  για πάντα τον χρόνο. Παγώνει τα πετάλια του, αυτά που αποζητούν να σε πάνε συνεχώς μπροστά… Έτσι δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως γίνεται απόλυτος κυρίαρχος του χρόνου! Μαζί με το κείμενο, που συνοδεύει πάντα κάθε επιτυχημένο κλικ της μηχανής,  παραδίδει το  οπτικό και ψυχικό του αποτύπωμα στις επόμενες γενιές, ως ιερό κειμήλιο μιας αιχμάλωτης του χρόνου στιγμής.
Κορυφαία μορφή δίπλα του, η κυρά-Γραμματική που με τον καυστικό της λόγο, λειτουργεί και ως φωνή της συνείδησης, που θέλει να αποφύγει μα δεν μπορεί…
Και οι υπόλοιποι ήρωες έχουν τη δική τους σημειολογία στην εξέλιξη της ιστορίας, με καταλυτικό ο καθένας τους ρόλο…
Επειδή η ζωή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ας μην ξαφνιαστούμε αν μια μέρα ο Βίκτωρας, η κυρά-Γραμματική και οι υπόλοιποι ήρωες ζωντάνευαν πάνω σ’ένα θεατρικό σανίδι ή στο θερινό σινεμά του νησιού μας!
Είναι κάτι που το εύχομαι ολόψυχα!!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συγγραφέα, που αγαπώντας τον τόπο μας, τον τίμησε γράφοντας αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα!
                                                                                                                        17/7/2017
                                                                                                                Μαθηνού Μπραϊνώ