Διατροφικές συνήθειες από το έργο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το ότι ακόμη και σήμερα ο Aλ. Παπαδιαμάντης ασκεί γοητεία στον αναγνώστη και «αντέχει» είναι απόδειξη του μεγαλείου του. Το έργο του δείχνει επιπροσθέτως ότι ο «ακοινώνητος», «μονόχνωτος», «σχεδόν θρησκόληπτος» συγγραφέας μετέφερε στο κοινό, μια κοινωνική ζωή των νησιών και ειδικότερα της Σκιάθου που σήμερα αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο από τη Μαγνήτων Κιβωτός επιστημονική ημερίδα με θέμα την τροφή και το ποτό στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπου αποτυπώθηκαν τα ήθη μιας εποχής.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρής Τζούμας πρότεινε τη συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, ήταν η ανάθεση στην Εταιρεία της έρευνας στο σύνολο του έργου του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την εξεύρεση και καταγραφή στοιχείων με αναφορά στην τροφή, το ποτό και τις έμμεσες αναφορές σε αυτά.

Η πρόεδρος της Ε.Π.Σ., ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, συγκρότησε ομάδα εργασίας, της οποίας τον συντονισμό και επιστασία κράτησε η ίδια και χθες παρουσιάστηκαν οι αναφορές του Παπαδιαμάντη στα έθιμα και τις καθημερινές συνήθειες της τροφής και του ποτού, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν καταστροφικό, μέσα από την ανάλυση ενός ένα τεράστιου έργου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», αποδελτιώθηκε το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως προς την τροφή και το ποτό στη Σκιάθο και την Αθήνα, όπου εργάζονταν πολλοί Σκιαθίτες.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας όπως τα είδη φαγητών, δημιουργία ταυτοτήτων μέσω του φαγητού, ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, χρήσεις και καταχρήσεις του φαγητού και του ποτού που φωτίζουν με διαφορετικό ίσως και καινούριο τρόπο κάποιες από τις αυτονόητες καθημερινές και εορταστικές συνήθειες της Σκιάθου και της Αθήνας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Loading...
error: Content is protected !!